vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.09. 

Együttműködési megállapodás Esztergom és a PPKE között

Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora és Meggyes Tamás polgármester január 6-án, kedden délelőtt ünnepélyes keretek között írta alá a város és az egyetem között létrejött Együttműködési Megállapodást, amelynek értelmében Esztergom egy oktatási épületegyüttessel és többmilliárd forinttal járul hozzá a PPKE Információs Technológiai Karának képzéseihez.

 A Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Nagytermében arról állapodott meg Esztergom és a PPKE vezetője, hogy a város támogatja a tudományegyetem informatikai képzéseinek letelepítését Esztergomban. A PPKE Információs Technológiai Kara esztergomi kihelyezett képzéseinek indítása érdekében Esztergom többmilliárdos támogatást nyújt a felsőoktatási intézménynek. Esztergom saját költségén felújítja és berendezi a képzés helyszínéül szolgáló épületet, rendszeres támogatást ad a képzéshez, megfelelő elhelyezést biztosít a diákok számára, sőt tavaly év végi határozatukkal a helyi képviselők tanári lakások biztosításáról, a majdani sportcentrum használatáról is döntöttek.

 Az önkormányzat a volt Déli Kanonoksort, a Mikromed-gyár egykori épületét az egyetem számára 2 milliárd forint értékben felújítja és az egyetem részére 50 évre ingyenes használatba adja, 48 millió forintot biztosítva a felmerülő tervezés költségeire. Esztergom emellett 100 millió forintot nyújt a szakirányú képzések és felsőfokú szakirányú továbbképzés kidolgozására és az esztergomi laboratóriumi felszerelésének létrehozására. Az indulást követően a város 2030-ig évente 100-100 millió forinttal járul hozzá a képzés költségeihez. Hogy a diákoknak legyen hol lakniuk is, az önkormányzat kollégiumépületét 2011-től 50 évre ingyenes használatba adja az egyetem számára, az ingyenes használatba adásig pedig a kollégiumban 2009-ben 75, 2010-ben 105 egyetemi hallgató számára helyet biztosít.

 Jövő ősszel már el is indul Esztergomban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának mérnök-informatikus alapképzése.

 

(Forrás: Magyar Kurír)