vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.14. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyam, 2.száma

Próbaválasztás (címoldal)

A próbaválasztás a Ferencvárosban zajlott le, időközi országgyűlési választás formájában. A háttérhatalom és a titkosszolgálat ezúton próbálta ki az elkövetkezendő választásokon alkalmazandó csalási, manipulálási technikákat. Kétségtelenül megérett az idő ezekre az újításokra. Fenntartva a régi módszereket, most új pártok felfuttatása és az útban lévők kizárása alkalmazódott. Három indulót – útban lévőt – kizártak, „nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvények” benyújtása miatt. Az MDF és a MIÉP a Jobbik nevű, aránylag új és teljes mértékben titkosszolgálati lábakon álló botránypártnak, a Tomcat nevű egyszemélyes párt pedig a Humanista Pártnak állt az útjában. Tomcat, azaz Polgár Tamás szintén humanista, mint Várady Tibor, a Humanista Párt vezetője és indulója, csak közben radikális, meg minden, mígnem az igazi humanista a Tarka Magyaron szocializálódik, leszbikus, homokos, feminista és emberjogi, s Szabó Dezső szavait idézve, saját kisdede helyett az emberiséget akarja megszoptatni. Az ilyen párt most annyira kell az emberiségnek, mint oldószer a zsíros tepsinek. A próbaválasztás pozitív eredménnyel végződött. Novák Előd jobbikos purifikátor pörölycsapásai alatt az MDF végleg szétesett. Eldobták, mint egy használt papírzsebkendőt. Boross Péter lemondott mandátumáról, de kapott Dávid Ibolyától egy selejthintaszéket. A kizárások eredményeként a Jobbik harmadik lett és megelőzte az SZDSZ-t. A titkosszolgálat és a háttérhatalom tehát bizakodva nézhet a jövőbe: megvan a kizárás egyik technikája, és a sajtó alkalmazásával a szükséges saját erő felfuttatásának módja. Az érvénytelen választást ugyan a Fidesz nyerte meg, nagy fölénnyel, de ez a következő választásokig, az új technikák finomításával még csökkenthető, akár meg is fordítható. Novák Elődöt és a Jobbikot a Magyar Nemzet és a Népszabadság támogatta és a Rothschild Szalon öltöztette.

 Csurka István írása(2-3.oldal)

A gázai népirtás és a magyar népirtás között tehát ez a lényegi megegyezés: kiirtani a felelős nemzeti elitet, a kultúrát összefogó, teremtő réteget, a vezetésre képes embereket és elposványosítani a tömeget. Ha azt nem érti meg a magyarság, hogy ez a hasonlóság fennáll, mivel a két néppel, a földjével kapcsolatos célok teljesen azonosak: megszerezni, akkor el van veszve. Most minden más mellékes. Ha nem fogjuk fel, mi történik velünk, s mi miért történik, elnyelnek mint gólya a békát.

 Találkozás Tőkés Lászlóval (Győri Béla írása, 4.oldal)

II. János Pál pápa megválasztásakor kijelentette az embereknek, ott, a Szent Péter téren, de üzent haza, Lengyelországba is:

Ne féljetek!

Ekkor indult meg Európában a nagy változás, amely a Szovjetunió összeomlásához vezetett. Hasonlóképpen cselekedett Temesvár református lelkésze 1989-ben, amikor a magyarokat, románokat és németeket arra buzdította a diktatúra idején, hogy ne féljenek. Románia és Erdély megszabadult a diktátortól.

 Kisebbségben a többségi társadalom

Oláh János interjúja Bauer Béla szociológussal, ifjúságkutatóval (7.oldal)

Elmúlt év legnagyobb negatívuma a tanárok elleni erőszak eluralkodása az iskolákban. Ugyanis arról van szó, hogy amikor megvernek egy tanárt, a társadalom értékrendszerével szemben alakítanak ki véleményt olyanok, akik egyrészt nincsenek tisztában a kultúra átadásával, másrészt megtehetik, hiszen, ha az adott társadalom nem tudja megvédeni azokat az embereket, akik közvetítik az értékrendszert, akkor elmondhatja magáról, hogy nincs konszolidált értékrendszere. Képtelen megfogalmazni azokat az alapelveket, amelynek mentén egy adott társadalom definiálni tudja önmagát, amihez alkalmazkodni lehet. Az elmúlt évek oktatáspolitikája okozta együttesen ezeket a problémákat, de nem kerülhető meg az sem, hogy az a koncepciónélküliség, amit a liberális oktatás képvisel, rossz.

 Könyvtárunk rovat (8.oldal)

Egész Európát bevilágítja

Én Istenem, hová leszünk?...-az Erdély Művészetéért Alapítvány albumának ismertetése Győri Béla tollából

Annak idején, 1992-ben mindenfajta román állami támogatást megvontak a magyar művészektől, még kiállításokat sem rendezhettek. És mégis, mégis él ez a párját ritkító, sokágú és sokrétű művészet. Ennek az az oka, hogy önzetlen emberek szervezik és támogatják az alkotókat. Valamikor 1988-ban megalakult Budapesten az Erdély Művészetéért Alapítvány. Azután 1992-ben mellérendelték a szervezők – ugyancsak Budapesten – a Vármegye Galériát. E kétévtizedes múlttal és tevékenységgel foglalkozik ez a szép könyv.

 Huszárik Kata színművésznővel beszélget Medveczky Attila (12.oldal)

– Milyen a színházi légkör Szolnokon?

– Remek! Én 2006-ban elsősorban a gyermekem miatt távoztam a színháztól. Hozzáteszem, ha akkor szakmailag jól éreztem volna magam, akkor ez nehéz döntés lett volna. Az előző vezetés utolsó időszakában már nagyon sok volt a feszültség társulaton belül, mostanra viszont helyreállt a ,,rend”, létrejött egy nagyon jó csapat, ahol az emberek szeretnek együtt dolgozni, és törődnek egymással. Azt hiszem, ez meglátszik a létrehozott előadásokon is. A vidéki teátrumoknak az az előnyük a fővárosiakkal szemben, hogy a színészeknek az első a színház. Fontosnak tartom, hogy a színészek ne csak a színpadon találkozzanak egymással, hanem a próbák szünetében is, s pl. beszélgessenek egy ebéd mellett. Így emberibb légkör alakulhat ki.

– Ha már itt tartunk: mi a véleménye a színházi, kultúrpolitikai csatákról?

-Rémes, hogy ilyen dolgokról kell vitázni, s nem művészi kérdésekről. Arról beszéljünk, hogy az adott társulat, s annak a vezetője milyen darabokat, s milyen sikerrel visz színre. Szakmai szempontokról írjanak. Ehelyett sok minden befolyásolja és átszövi a színházi életet, ami csak árt a művészetnek.

 Aranyhang a mennyországban – Ilosfalvy Róbertre emlékezünk (13.oldal)

 Az izraeli agresszió kudarcot vallott (19.oldal, Zábori László írása)

Khaled Meshaal, a Hamasz Damaszkuszban élő vezetője, január 10-én, szombaton este, a szíriai televízióban kijelentette: az izraeli agresszió teljes kudarcot vallott. Hiába követnek

el felháborító bűncselekményeket, az ellenállás megerősödött. Minden házban, minden egyes városban harcosok fogadják a megszállókat. Izrael nemhogy meggyengíti, de embertelen háborújával csak megerősíti a palesztin ellenállást – jelentette ki a politikus. Mint mondta, a zsidó állam nem csupán a Hamasz elpusztítására tör, hanem a palesztin nép, sőt az egész iszlám közösség, az Umma ellen folyik a háború.

 

Keresse a nemzeti radikalizmus orgánumát csütörtöktől az újságárusoknál!