vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.09. 

Vacilál a Smer

A Smer egyelőre nem javasolta képviselőinek, hogy ismét szavazzák meg az oktatási törvény elutasított módosító javaslatát a földrajzi nevek írásmódjával kapcsolatban a nemzetiségi tankönyvekben. A párt túl korainak találja a lépést, mert a módosító javaslatról csak februárban tárgyal a parlament. „Ez a téma csak februárban lesz a parlament előtt, addig még sok idő van, hagyjuk a szavazásról szóló döntést a képviselői klubra“ – mondta Katarína Kližanová-Rýsová, a párt szóvivője a SITA hírügynökségnek.

 Az ellenzék, mely segített a Smer-SD-nek Pavol Paška módosító javaslatának megszavazásában, ismét kész szavazni a tervezet mellett. Az MKP, mint a módosító javaslat kezdeményezője azt várja, hogy a Smer ismét megszavazza azt. Bárdos Gyula, az MKP képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy a párt képviselői ismét igennel voksolnak majd. „Nincs okunk álláspontunk megváltozatására. Az államfő nem javasolt a módosítással kapcsolatban semmit, ezért ismét a törvény egészéről szavazunk. Azt várjuk, hogy azok, akik támogatták a módosítást, ismét mellette szavaznak majd“ – mondta a SITA hírügynökségnek. Mária Sabolová, a KDH frakcióvezetője is megerősítette, hogy ismét támogatják a módosítást. Az SDKÚ-DS-nek is hasonló az álláspontja.

 Stanislav Janiš, az SDKÚ-DS képviselői klubjának vezetője megemlítette, hogy ők nem szavazták meg az MKP eredeti tervezetét, mert problémásnak tartották a kizárólagos kisebbségi megnevezést a nemzetiségi iskolák tankönyveiben. A javaslatot csak Paška módosítása után támogatták. Arra való tekintettel, hogy Dušan Čaplovič, a parlament alelnöke, és Robert Fico kormányfő, a Smer elnöke is kétségeit fejezte ki a törvénymódosítás ismételt megszavazásával kapcsolatban, Janiš a Smer szavazatainál lát gondot. „99,9 százalékban úgy látom, nincs ok álláspontváltásra. Az, hogy a Smer változatott, az az ő bajuk. Mi nem változatunk álláspontunkon havont“ – mondta, és hozzátette: „Az ellenzék szavazataival nem látok gondot. Čaplovič úr is Fico úr kijelentései alapján azonban a Smer szavazataival lehet gond.“

Robert Fico kormányfő ígéretet tett Magyarországnak, hogy a javaslatot elfogadják. Azt mondja, ő betartotta a szavát, a módosítás elutasítása Ivan Gašparovič felelőssége. Annak ellenére, hogy a Smer és az ellenzék összefogásával ismét meg lehetne szavazni a javaslatot, a kormányfő egy cseh lapnak adott interjújában kétségeit fejezte ki a szavazással kapcsolatban. „Nyíltan kimondom, nagy probléma lesz ezt a törvényt újra megszavazni, ami kár“ – mondta. Fico szerint kérdéses hogy ismételten támogatják-e a javaslatot azok, akik már egyszer mellette szavaztak.

 

(Forrás: bumm/SITA)