vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.09. 

Tiltakoznak a standolás ellen

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) Országos Tanácsának ülésén a vendéglátó vállalkozók felháborodva vették tudomásul, hogy az adójogszabályok módosítása közé bekerült a jövedéki törvény kiegészítéseképpen a napi alkohol-nyilvántartás kötelezettsége.

A KISOSZ emlékeztet arra, hogy 2004-ben egyszer már rövid ideig hatályban volt a napi standolás intézménye, azonban a széles körű vállalkozói felháborodás miatt a képviselők még abban az évben hatályon kívül helyezték. A KISOSZ a vállalkozások kezdeményezésére tiltakozó aláírásgyűjtésről döntött, amelynek végrehajtása során a napokban valamennyi megyében vendéglátósok százai írják alá a tiltakozó íveket. A KISOSZ a termékek beszerzésére, értékesítésére, a nyitó és a zárkészlet adataira vonatkozó napi alkohol-nyilvántartás kötelező vezetését a következő indokokkal kéri visszavonni:

 – A világon sehol, sem uniós országokban, sem unión kívüliekben ilyen adminisztrációs kötelezettséget nem írtak elő a vendéglátásban. – A rendelkezés ellentétes a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentését célzó kormányhatározattal, pedig az adminisztrációs költségek Magyarországon az uniós átlag kétszeresét meghaladják. – A rendelkezés értelmetlen, mert az alkoholforgalmazás a jelenlegi jogszabályok szerint is ellenőrizhető a beszerzési bizonylatot (számla, szállítólevél) és az értékesítési bizonylatok (számla, pénztárgép, nyugta) alapján.

 – A felesleges adminisztrációs kötelezettség és a munkaidő utáni napi méricskélés a vendéglátásban jelentős többletköltséget okoz, hiszen valamelyik alkalmazott az egyébként is pótlékkal terhelt éjszakai műszak végén kénytelen a feladatot elvégezni, a fáradtságból pedig növekszik a hibázás lehetősége, amely megalapozza az ellenőrzések során további bírságok és szankciók alkalmazását. Ez tovább növeli a vállalkozók és az alkalmazottak közötti feszültségeket.

 – Hosszú távon a magyar vendéglátás hagyományosan jó minősége sérül, mert a nyilvántartási többletterhek miatt szűkülhet a forgalmazott italválaszték. – Az intézkedés a vendéglátó szakma újabb megbélyegzési kísérlete, az értelmetlen és végrehajthatatlan intézkedést már korábban is visszavonták az országgyűlési képviselők. A korábban visszavont napi standolási kötelezettség ugyanúgy egy jól körülhatárolható lobby érdekeit szolgálta, mint a jelenlegi, ezért a KISOSZ kezdeményezi a jelentős többletteherrel járó és végrehajthatatlan intézkedés hatályon kívül helyezését.

 Tekintettel arra, hogy az intézkedés február 1-jétől lép hatályba, az érdekképviselet kéri, hogy a kormányzat a végrehajtást országgyűlési döntésig függessze fel, és ezt a kezdeményezését a kormányzat részére eljuttatta.

 KISOSZ Nm.-i szervezete

 

(Forrás: nport.hu)