vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.16. 

Markó nem tárgyal Tőkéssel

Tőkés László az erdélyi magyar összefogás jegyében nemzeti lista állítását kezdeményezte a júniusi európai parlamenti választásokra. A cél megvalósítása érdekében tárgyalásra invitált Markó Béla azonban egyelőre nem hajlandó együttműködésre, mondván: az RMDSZ számára nem prioritás a Tőkés Lászlóval való esetleges párbeszéd. Három év - három kudarcba fulladt kísérlet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ közötti összefogásra.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az RMDSZ első közös listaállítási kísérlete a 2007. novemberi európai parlamenti (EP) választások kapcsán vetődött fel. Akkor a szövetség befutó helyet ajánlott fel Tőkésnek saját választási listáján, de a püspök indulását 140 ezer aláírás összegyűjtésével támogató hat civil szervezet megvétózta a tervet. Az elutasítást azzal indokolták, hogy az RMDSZ vezetői nem voltak képesek a szemléletváltásra, a ,,politikát irányító keményebb részekhez nem voltak hajlandóak hozzányúlni”. Tőkés végül az erdélyi magyar szavazatok 40 százalékának begyűjtésével függetlenként jutott az EP-be. Az RMDSZ ugyanakkor két képviselői mandátumot szerzett.

 A tavalyi román parlamenti választások előjátékaként gyakorlatilag megismétlődött a két szervezet 2007-es együttműködési forgatókönyve. Az EMNT mint lehetséges választási szövetséges akkor került képbe, amikor a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) visszautasította az RMDSZ „megalázó” együttműködési ajánlatát. Az erdélyi magyar sajtó már-már kész tényként kezelte az EMNT-RMDSZ paktumot, ám a megállapodás aláírására mégsem került sor. Tőkés szerint nem volt meg a teljes támogatottsága azoknak a szervezeteknek a részéről, amelyek az RMDSZ-en kívül fontosak számára. A novemberi választásokon az MPP végül nem idult pártként, az általa és Tőkés által támogatott öt független jelölt közül pedig egy sem szerzett mandátumot. Az RMDSZ bejutott a román parlamentbe.

 Idén is jó esély van arra, hogy a romániai magyar politikai élet főszereplői Tőkés és Markó legyenek. A püspök, EP-képviselő budapesti irodájában tartott évkezdő sajtótájékoztatóján kijelentette: a júniusban esedékes európai parlamenti választásokra kezdeményezi az erdélyi magyar összefogás jegyében születő nemzeti lista állítását, amely az erdélyi magyarság európai képviseletének megerősödéséhez vezethet. Azt az európai képviseletet, amely - ahogyan Tőkés fogalmazott - egyfajta politikai ökuménia jegyében az összmagyar képviseletet kellene, hogy eredményezze.

 Tőkés a sajtótájékoztatón rendkívül kemény kritikát fogalmazott meg az RMDSZ-szel szemben. Szerinte a szövetség egész eddigi történetének talán a legmélyebb válságát éli át. "Noha valós politikai vetélytárs hiányában ez még nem vált nyilvánvalóvá: nagy valószínűséggel megállapítható, hogy az RMDSZ ez idáig erőltetett, szűk látókörű, kirekesztő és önfeladó pártpolitikája megbukott. A mindenkori román hatalommal való elvtelen kiegyezés ’neptuni korszaka’ véget ért. Ezáltal végre megteremtődött a változások, a gyökeres átalakulás lehetősége az erdélyi magyar politikai és közéletben” - fogalmazott a politikus.

 Markó Béla még aznap reagált a püspök szavaira: az RMDSZ számára nem prioritás a Tőkés Lászlóval való esetleges párbeszéd. "Komoly morális vagy etikai kérdésnek tartom azt, hogy miután Tőkés Lászlóval elkezdtünk egy párbeszédet – és ez egy jó párbeszéd volt még akkor is, ha nem jutottunk eredményre -, ő a választási kampányban egyszer csak fogta magát és az RMDSZ ellen kezdett el kampányolni, és igaz, hogy kudarccal végződött az ő próbálkozása, de mégiscsak független jelölteket próbált az RMDSZ jelöltjeivel szemben támogatni” - összegzett Markó Béla.

 Tőkés László értetlenkedve fogadta Markó rideg elutasítását. Az RMDSZ elnökének címzett nyílt levelében ismét a párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet. Szerinte a romániai magyar választók "közel kétharmada elfordult a mindezidáig monopolhelyzetben lévő Szövetségtől. Ez világosan mutatja, hogy a szűk pártérdekeken alapuló politika, amely nem a közösségi érdeknek rendeli alá eszköztárát, hanem a hatalomban bármi áron való részvételt célozza, az erdélyi magyar közösségünk számára egyre inkább elfogadhatatlan”. Tőkés úgy véli, hogy az RMDSZ legsúlyosabb vétke az, hogy nem volt képes kiharcolni az autonómiát.

 Az ellenzéki és az integratív

 Az RMDSZ-nek valószínűleg nem csak a Tőkéssel való párbeszéd, de az autonómia-kérdés sem tartozik jelenleg a prioritásai közé. A Szövetség energiáit sokkal inkább az új, ellenzéki szerepkör viszonyainak feltérképezése, az országos és megyei vezető pozíciókból épp a hetekben távozó/távozásra kényszerített pártelit további sorsának alakulása köti le. A júniusi európai parlamenti választás feltehetőleg nem okoz túlzott fejfájást Markóéknak. A rivális Magyar Polgári Pártot belső viszályok bomlasztják, Tőkés László pedig megjósolható, hogy ismét megszerzi az EP-mandátumot - azaz ebből a szempontból az összmagyar lista nem bír különösebb jelentőséggel. Tisztában lehet mindezzel Tőkés is, kezdeményezése mégsem hiábavaló: fenntartja az „integratív politikus” vélt vagy valós látszatát.

 

(Forrás: kitekinto.hu)