vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.23. 

Gasparovic elveszítette Dél-Szlovákiát

A magyar nemzetiségű szavazók az államfői posztért folytatott harcban nagy szerepet játszanak, attól függően, milyen arányban vesznek részt a választásokon, 3-8 százalékot is jelenthetnek. Iveta Radičová eddig az egyetlen jelölt, aki kétnyelvű óriásplakátokkal kampányol a déli régióban, írja a SME.

 Az MKP szavazói, tehát a félmilliós szlovákiai magyar közösség döntő többsége valószínűleg az a szavazói bázis, melyet Iveta Radičová biztosan magáénak tudhat. Az utóbbi három reprezentatív felmérésből kiderül, hogy az ellenzéki elnökjelölt támogatottsága a tavaly júliusi 54 százalékról majdnem 80 százalékra ugrott az MKP szavazóinak körében. Ivan Gašparovič preferenciái 32 százalékról 18 százalékra zuhantak.

 Éppen tavaly nyár óta áll ki jelentősebben az MKP Iveta Radičová mellett, Ivan Gašparovič az utóbbi hónapokban hozott döntéseivel nem járt épp a magyar választók kedvében. Az államfő nyilvánvalóan támogatta a csak szlovák nyelvű földrajzi nevekkel kiadott tankönyveket, majd nem írta alá a módosított oktatásügyi törvényt, mely lehetővé tette volna a földrajzi nevek kétnyelvű használatát a nemzetiségi iskolák által használt tankönyvekben.

 „Azok a lépések, melyeket Radičová a magyarok irányában tett, főleg azért effektívek, mert Gašparovič ezen a téren teljesen feladta, és főleg szeptemberben tett olyan kijelentéseket, melyek inkább az SNS szavazóinak szimpátiáját nyerték el“ – véli Pavel Haulík, az MVK ügynökség vezetője. Az elemző csupán 30-40 százalékos részvételi arányt vár az első körben. Azt, hogy Radičová elnyerte az MKP szavazóinak szimpátiáját, az ellenzéki jelölt eddigi egyetlen jó marketinghúzásának tartja.

 A magyar közösségben az MKP-nak a hivatalos befolyása mellett erős, nem hivatalos befolyása is van, a párt több tagja kulturális és regionális szervezetekben tevékenykedik. A pártnak az önkormányzatoknál is erős háttere van, épp a polgármesterek lehetnek azok, akik a községekben választásra buzdíthatják a lakosságot.

 Csáky Pál, az MKP elnöke azt mondja, Radičovának úgy segítenek, ahogy tudnak. Megpróbálják őt láthatóvá tenni politikai és kulturális akciókon is. AZ MKP és az SDKÚ weboldalán is van hivatkozás Radičovára, a KDH egyelőre főleg csak önmagát prezentálja.

 

(Forrás: bumm.sk)