vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.30. 

Menesztették az Ukrán Nemzeti Bank elnökét

A Legfelsőbb Tanács január 26-ai rendkívüli ülésén érvénytelenítették az Ukrán Nemzeti Bank elnökének a kinevezésére vonatkozó rendeletet. Vlagyimír Sztelymahot 2004. decemberében nevezték ki az NBU elnökévé.

A jelenlévő 245 képviselőből 227-en szavaztak Sztelymah (képen) menesztése mellett (a Régiók Pártja képviselői nem szavaztak, BJuT - 155, NU-NSZ- 26, Kommunista Párt - 27, Litvin Blokkja - 19).

A Legfelsőbb Tanács ugyanakkor érvénytelenítette azt a rendeletet, amellyel 2004-ben menesztették a hivatalából Szergej Tihipkót az Ukrán Nemzeti Bank korábbi elnökét.

 Julija Timosenko az ülés t követő sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) továbbra is a hrivnya tönkretételével foglalkozik. Az országban kialakult pénzügyi helyzetért pedig az ukrán államfőt terheli a felelősség. Juscsenko felelősségéről a Korrespondent.net internetes hírportál információi szerint egy határozatot is jóváhagytak.

 Anatolij Sapovalov az NBU alelnöke a tegnapi parlamenti felszólalásakor kijelentette, hogy nem áll szándékában lemondani. Szerinte a kialakult helyzetért sokkal inkább a kormány a felelős, nem pedig az NBU, mert nem készítette fel időben a nemzeti gazdaságot a válságra.

 A BJuT január 23-án tett javaslatot az NBU elnökének és alelnökének a menesztésére, és javasolta a korábbi elnököt, Szergej Tihipkót az NBU elnöki posztjára.

 Tihipkót 2004 decemberében menesztették hivatalából.

 Andrej Portnov a BJuT frakció alelnöke tegnap kijelentette, hogy mindenképpen impeachment-eljárást fognak kezdeményezni Viktor Juscsenko ukrán államfő ellen, ha továbbra sem lesz hajlandó meneszteni hivatalából Vlagyimir Sztelymahot az Ukrán Nemzeti Bank elnökét.

 Viktor Juscsenko a Legfelsőbb Tanács döntését nem tekinti törvényesnek, és az Alkotmánybíróságnál szándékozik fellebbezni Szytelymah menesztése ellen.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)