vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.30. 

A Beregszász környéki ukránok ismerik és szeretik a magyar kultúrát

A kárpátaljai beregszászi járásban élő ukránok jobban ismerik a magyar kultúrát, mint az ukránt - véli egy helyi művelődési szakember.

Nelja Tyahur, a beregszászi járási művelődési és idegenforgalmi osztály módszertani előadója az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó című lap január 27-ei számának nyilatkozva elmondta, hogy a beregszászi járásban a magyar kultúra a mérvadó.

 "Mivel gyakorlatilag minden kulturális rendezvényen részt veszek, azt tapasztalom, hogy a járásban élő ukrán emberek jobban ismerik a magyar kultúrát, mint az ukránt" - tette hozzá. Példaként a magyar ajkú Macsola községhez tartozó Hunyadi ukrán települést említette, amelynek lakói nagyon szívesen vesznek részt a magyarlakta helységben szervezett rendezvényeken. Hasonló a helyzet az ukrán-ruszin Kovászón, ahol a közeli magyar Sárosoroszi hagyományőrzői lépnek fel rendszeresen. A kovászóiak nagy örömmel várják őket, értik és értékelik a magyar kultúrát - zárta szavait Tyahur.

 Azzal kapcsolatban, hogy a kárpátaljai magyarok mennyire ismerik a velük együtt élő szlávok kultúráját, Szabó Tibor koreográfus, az ungvári járási Eszeny község népművelője kifejtette: a helyi magyarok ismerik és elfogadják a kárpátaljai szlávok kultúráját, szokásait. Viszont a Kárpátokon túl élőkét szerinte inkább csak a szakemberek és az idősebb generációk azon tagjai ismerik, akik annak idején a volt szovjet tagköztársaságokban végezték felsőfokú tanulmányaikat vagy töltötték katonai szolgálatukat.

 "Nekünk a magyar kultúra terjesztése jól felfogott érdekünk, amiben kiváló lehetőséget jelentenek a kijevi, lembergi (lvivi), odesszai fellépések, valamint az Ukrajnai Magyar Napok rendezvénysorozata" - mutatott rá a népművelő.

 

(Forrás:karpatinfo.net)