vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.30. 

Szeret, nem szeret

Ivan Gašparovič államfő szerint téves információ, hogy őt nem kedvelik a szlovákiai magyarok. Szerinte ezt csak az MKP egyes képviselői és a Csemadok terjesztik róla. Az elnök utalt arra is, továbbra is fenntartja, hogy Szlovákiában csak 300 ezer magyar él.

Gašparovičot az aktualne.sk hírportál olvasói faggatták. Az egyik olvasó leszögezte, hogy az elnök nem igazán népszerű a magyarok körében, majd megkérdezte, mit kíván tenni annak érdekében, hogy megnyerje támogatásukat. Gašparovič válaszában téves információnak minősítette, hogy őt nem kedvelik a szlovákiai magyarok. Kijelentette, hogy ő minden szlovákiai kisebbség kulturális fejlődését maximálisan támogatja, így a magyarokét is, akik körében sok barátja van. „Az a vélemény, hogy a magyar nemzetiségű polgárok nem kedvelnek, főként egyes MKP-s képviselők álláspontja, ők terjesztik ezt. Legutóbb arról értesültem, hogy Duka Zólyomi úr a Csemadok ülésén ezt hangoztatta, és azt kérte, az emberek ne engem, hanem Radičová asszonyt válasszák” – válaszolta Gašparovič, hozzátéve, hogy a napokban találkozott a Szlovákiában élő 12 nemzetiség képviselőivel, akik egyértelműen úgy vélekedtek, hogy a kormány felelősségteljesen viszonyul a kisebbségekhez.

 Egy másik fórumozó arra emlékeztette a szlovák elnököt, hogy nemrégiben „szóban meggyilkolt” 230 ezer szlovákiai magyart, amikor kijelentette, hogy csak 300 ezer magyar él Szlovákiában. Új Auchswitz készül? – tette fel a kérdést.

 Gašparovič erre azt válaszolta, a következő népszámlálás majd vagy megerősíti, vagy cáfolja állítását.

 

(Forrás: bumm)