vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.30. 

Kirill az új orosz ortodox pátriárka

Január 27-én, kedden este a moszkvai helyi zsinaton Kirill metropolitát választották meg Moszkva és egész Oroszország új pátriárkájává.

A 62 esztendős Kirill a tavaly decemberben elhunyt II. Alekszij pátriárka (1990–2008) utóda lett. A Szovjetunió felbomlása óta ez volt az első pátriárkaválasztás az orosz ortodox egyházban. Kirill Moszkva és egész Oroszország 16. pátriárkája lett.

 Január 25-én a Főpapi Zsinat tagjai három jelöltet neveztek meg: Kirill, Kliment és Filaret metropolitákat. Filaret visszalépett a jelöléstől, így a zsinat résztvevői Kirill és Kliment közül választottak. Kirill metropolitára a zsinat 508 képviselője, Kliment metropolitára pedig 169 képviselő szavazott. A Megváltó Krisztus-székesegyház előtt több száz hívő várta az új pátriárka megválasztásának hírét.

 Kirill 1946. november 20-án született Leningrádban. 1976. március 14-én szentelték püspökké. 1984 decembere óta Szmolenszk egyházmegyés főpapja. 1989 óta a Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője, a Szent Szinódus állandó tagja. 1991-ben emelték metropolita rangra. Beiktatására február 1-jén, vasárnap kerül sor.

 A zsinat 711 résztvevőjének közel fele külföldről érkezett. Köztük volt Hilarion püspök, a Magyarországi Egyházmegye ideiglenes kormányzója, valamint a Magyarországi Egyházmegye három zsinati képviselője: Imrényi Tibor protoijerej, Ágnes nővér és Berki Ádám – írja a Szimandron. Az orosz ortodox egyházhoz 150 millióan tartoznak, ez a világon élő ortodox keresztényeknek mintegy 60%-át jelenti. Az oroszok 70-80%-a vallja magát az ortodox egyházhoz tartozónak.

 

(Forrás: Magyar Kurír)