vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.30. 

Nastase mentelmi jogának megvonását kéri a legfőbb ügyész

Románia legfőbb ügyésze ismét arra kérte a képviselőházat, hogy vonja meg Adrian Nastase volt miniszterelnök mentelmi jogát két korrupciós ügyben, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) újra vádat emelt a szociáldemokrata politikus ellen.

 A január 27-ei román sajtó bő terjedelemben közölte Nastase ezzel kapcsolatos állásfoglalását, amely szerint ennek a már "lecsengett" ügynek a felélesztése pusztán az ő lejáratását szolgálja. Nastase szerint emögött maga Traian Basescu államfő áll, aki az idei elnökválasztásokon szeretne megszabadulni lehetséges riválisától. Az egykori liberális és demokrata pártszövetség által támogatott Basescu 2004-ben is a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben induló Nastaséval vívott ádáz választási küzdelmet. Nastase, aki jelenleg a PSD országos tanácsának elnöke, úgy véli: ez az oka annak, hogy Laura Codruta Kövesi legfőbb ügyész az ellene indított két bűnvádi eljárást harmadszorra is megpróbálja engedélyeztetni a képviselőházzal.

A romániai sajtó a Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülését közölte, amely szerint maga a PSD kész feláldozni Nastasét, olyan "alkut" ajánlva Brüsszelnek, amelynek értelmében néhány magas rangú politikus bíróság elé kerülne, cserében pedig az Európai Bizottság felfüggesztené a romániai igazságügy monitorizálását, a több más romániai politikus ellen folyó vizsgálatok pedig megszűnnének. Az Európai Unió vezetése ugyanis a magas szintű korrupciós ügyek lezáratlanságát kifogásolja, emiatt tartja még megfigyelés alatt az országot.

Nastase két büntetőjogi ügye évek óta téma a nyilvánosság előtt. Az ügyészek azt állítják, hogy Nastase kormányfői mandátuma idején az építkezési szakhatóság vezetőjétől összesen 800 ezer euró értékű kenőpénzt kért cserébe azért, hogy megtartsa őt tisztségében. A másik ügyben azzal gyanúsították Nastasét, hogy ő vesztegette meg kormányfői mandátuma idején a pénzmosás-megelőzési hatóság akkori vezetőjét. Állítólag így akarta elérni, hogy a tisztségviselő tüntesse el a felesége nevére nyitott bűnügyi aktát. A nyomozók akkor arra figyeltek fel, hogy a politikus neje 400 ezer eurót helyezett el bankszámláján, miközben jövedelme alapján ekkora összegre nem tehetett szert.

A képviselőház vezetése tavaly decemberben visszaküldte az ügyészségnek a Nastase ellen indított két bűnvádi eljárás dossziéját, arra hivatkozva, hogy a legfelsőbb bíróság érvénytelennek találta a mellékelt bizonyítékokat. Hírügynökségi források szerint Codruta Kövesi újabb bizonyítékokat csatolt a dokumentumokhoz.

 

(Forrás: erdon.ro)