vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.30. 

Feloszlatta magát a montenegrói parlament

Feloszlatta magát január 26-án este a montenegrói parlament, szabad utat adva ezzel az előtt, hogy előre hozott választásokat tartsanak a korábbi jugoszláv tagköztársaságban.

Szűk többség, a 81 fős parlament 42 képviselője támogatta a feloszlatásról szóló határozatot. Filip Vujanovic államfő várhatóan a héten, talán már kedden kitűzi a választások időpontját.

A montenegrói politikai pártok az Adria-parti ország függetlenné válása után, 2006-ban megállapodtak, hogy 2009 végéig parlamenti választásokat tartanak.

A Milo Đukanović kormányfő vezette, nyugati irányultságú kormánypárt, a Szocialisták Demokratikus Pártja (DSP) ennek ellenére némileg váratlanul állt elő nemrégiben azzal, hogy már tavasszal le lehetne bonyolítani az előre hozott választásokat. Azzal érveltek, hogy az EU-tagság felé vezető úton teljes, négyéves mandátummal bíró parlamentre, illetve kormányra van szükség. (Montenegró múlt hónapban nyújtotta be hivatalosan tagfelvételi kérelmét az Európai Uniónak)

Az ellenzék viszont él a gyanúperrel, hogy a Đukanović-kormány valójában arra törekszik, hogy bebiztosítsa újraválasztását még azelőtt, hogy a világméretű pénzügyi válság hulláma érzékelhetően elérné Montenegrót. "A kormányzati előterjesztés oka, hogy megtartsák a választásokat még mielőtt súlyos társadalmi problémák kerülnek a felszínre" - jelentette ki Predrag Popović, az ellenzéki Szocialista Néppárt vezetője.

A montenegrói gazdaság a függetlenség kikiáltása óta átlagosan évi nyolc százalékkal bővült, elsősorban a beáramló külföldi működőtőkének köszönhetően. Idén azonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint két százalékra lassul a növekedés, s előreláthatólag 2010-ben sem fogja meghaladni ezt a mértéket.

Közvélemény-kutatások szerint jelenleg Đukanović pártjának támogatottsága a legnagyobb Montenegróban.

 

(Forrás: MTI/Reuters/AFP)