vissza a főoldalra

 

 

 2009.01.30. 

Újabb gyanús ügyek

Bűncselekmény hiányában le akarta zárni a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság az alább ismertetett terézvárosi ingatlanügyekben, majd két és fél évvel a feljelentés után, de az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el.

Az előző ciklus terézvárosi szocialista és szabad demokrata képviselőit az Andrássy út 47. szám alatti palota eladásával összefüggésben gyanúsították meg hűtlen kezeléssel, de más ügyekben is futószalagon folynak a büntetőeljárások.

 Gyenge Zsolt önkormányzati képviselő 2006-ban tett feljelentést a BRFK-n három ingatlanügyben is. "A hatóságok még azon a nyáron le akarták zárni az ügyet, de panaszunk nyomán az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el – ismerteti a fejleményeket Futó Barnabás ügyvéd. – Később, 2006 nyarán ismét meg akarták szüntetni a nyomozást, de az ügyészség ismét közbelépett, s 2009 február végéig meghosszabbította a nyomozás határidejét."

 A feljelentés érinti a Hunyadi téri vásárcsarnok ügyét is. A terézvárosi – akkor még fideszes többségű – önkormányzat még az 1998–2002-es ciklusban írt ki pályázatot a piac privatizációjára. A nyertes akkor kaphatta meg a hasznosítás jogát, ha a csarnokot felújítja, és megőrzi a piac funkcióját is. A felújításáért cserében még két másik telek is megillette volna. A tendert a Terézváros 2000 Kft. nyerte, de amikor a szocialisták 2002-ben átvették a kerületben a hatalmat, a szerződést felbontották. A kiebrudalt cég kárpótlásként több mint hatvanmillió forintot kapott, ez pedig – a feljelentő szerint – kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, hiszen a szerződést jogszerűtlenül mondták fel. Ezt már a bíróság mondta ki, ám a Verók István vezette önkormányzat ezt figyelmen kívül hagyva a világörökségi ingatlanok körül felbukkanó ingatlanközvetítő, Ariel Yom-Tov egyik cégével kötött szerződést a hasznosításra, amelynek jogát 251 millió forintért átengedte a Constrattic Kft.-nek. (A Terézváros 2000 Kft.-vel 645 millió forintra szerződtek, ezen a bolton tehát 394 millió forintot bukott az önkormányzat.)

 Ariel Yom-Tov izraeli üzletember Fürst György (MSZP) akkori alpolgármesterrel is olyan közeli barátságba keveredett, hogy a Fiatal Baloldal idevezényelt oszlopos tagja még esküvői tanújának is felkérte, később pedig még a Király utca 40. szám alatt lévő Hild-ház eladását is megszavazták neki. Ezt az épületet egy "utcáról betévedt" vevőnek akarták eladni, de az ellenzék tiltakozására végül pályázatot írtak ki 2003-ban. Az ajánlatokat egy öttagú bizottság bírálta el (ennek tagja volt Verók István és Kékesi Tibor is), ám a legjobbat, amelyet a BIF Rt. adott, a koalíciós többség az istennek sem volt hajlandó elfogadni. Fürst ekkor gondolt egyet, és salamoni döntéssel előhúzta a cilinderből Arie Yom-Tov cégének nevét, s meg is szavaztatta számára az eladást. "Százmillióval nagyobb ajánlatot söpörtek le az asztalról " – jegyzi meg Gyenge, aki ebben az ügyben is feljelentést tett hűtlen kezelés miatt.

 A feljelentés harmadik fejezete az Andrássy út 19., 23. és 68. számú ingatlannal volt kapcsolatos, s azon alapul, hogy az önkormányzat a lakók elővásárlási jogát és az államháztartási törvényt is megsértve, pályáztatás nélkül adta el az ingatlanokat.

 Az ellene nyomozó BRFK-t támogatja Verók

 Az egyik gyanúsított, Verók István polgármester a Fővárosi Főügyészség kizárását kezdeményezte, mivel szerinte az ügyészség politikai nyomásra rendelte el a nyomozást és gyanúsította meg az ártatlan képviselőket. Kérdés, miért nem a BRFK összeférhetetlenségét vetette fel, amely már kétszer is le akarta zárni az ügyet. Hiszen a Verók vezette önkormányzat minden évben százmillió forintokat ad támogatásképpen a BRFK-nak a térfigyelő kamerák működtetésére.

 

(Forrás: Magyar Hírlap)