vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.03. 

Még két ortodox templom épül Váradon

Még két ortodox templom épül Nagyváradon, legalábbis erre lehet következtetni abból a tényből, hogy a Nagyváradi Helyi Tanács június 29-ei ülésén elfogadta a Bolintineanu 2. szám és az Octavian Goga 26. szám alatt építendő ortodok templomok Övezeti Városrendezési Tervét (PUD).

 A Bolintineanu utca 2. szám alatti, a város tulajdonában lévő 3000 négyzetméternyi telket az önkormányzat a Nagyváradi Ortodox Püspökség ingyenes használatára bocsátotta. Ezen a telken a templom mellett egy szociális lakásokból és étkezdéből álló komplexum, parkolók, és járdák is épülnének. A másik templom az Octavian Goga és az Aradi út kereszteződése és a vágóhíd között épül majd meg.

 Az ugyancsak 3000 négyzetméternyi telket a város szintén ingyenes használatra az ortodox egyház kezelésébe adta. A terv első szakaszában itt is a templom épülne meg, később építenének a templom mellé egy - ahogy a megszavazott tervezetben áll - szociális-oktatási létesítményt is, továbbá 23 parkolóhelyet is kialakítanak. A terv szerint a templom 645, míg a szociális-oktatási létesítmény 105 négyzetméteren terülne el, és mintegy 760 négyzetméternyi zöldövezetet is odaképzeltek az 1085 négyzetmétert kitevő sétány mellé. A templom magassága 26,20 méter lesz.

 

(Forrás: erdon.ro)