vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.03. 

Van lehetőség a kompromisszumra

A Demokrata Párt (DS) tévedett Vajdaság Statútuma kapcsán, amikor a témát félvállról kezelte, és annak ellenére, hogy a tartományi képviselőházban abszolút többsége van, nemcsak megengedte, de maga is hozzájárult az elfogadó döntéshez - idézi a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) legújabb Hírlevelében a párt választmányának közleményét, amelyben a továbbiakban a következő megállapítások olvashatók:

Jóllehet, hogy a Vajdaság autonómiája jóllehet szerb-szerb ügy, a szerb politikai elit mégis azt szeretné, ha a Statútumot a magyarok beleegyezésével hozhatnák meg. Méghozzá úgy, hogy az egész magyar politikai elitet egyidejűleg a szerb kormány kengyeltartójává tegye. Nincs ok arra, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ebben a szakaszban engedményeket tegyen. Amennyiben ezt megteszi, a magyar pártok okkal számíthatnak arra, hogy a magyar választók jelentős része elfordul tőlük. Ennek viszont az egész magyar közösség látná kárát.

Kompromisszumra egy esetben van lehetőség. Akkor, ha a szerb kormány elfogadja, hogy a Vajdaság Statútumába beépüljön a számarányos képviselet elve, s ennek alapján a szavatolt parlamenti helyek intézménye, valamint, ha a dokumentum szövegéből törlik a Kisebbségi Közösségek Tanácsára vonatkozó rendelkezéseket.

A vajdasági magyarság alapérdeke az, hogy a Magyar Koalíciót alkotó pártok a Statútum ügyében mielőbb egységes álláspontot alakítsanak is.

2. A magyarverések ügyében VMDP a hosszú évek tapasztalataiból kiindulva, négy kérdésben tartja szükségesnek a közös magyar álláspont kialakítását.

Mivel a szerb hatóságok oldalán a tettesek motívumainak minősítésével eleve baj van, a Magyar Koalíció pártjai a körülmények figyelembevételével nyilvánítsanak magyarverésnek minden olyan eseményt, amelyben, a többségben levő szerb támadók magyar sértettet, vagy sértetteket bántalmaznak. Ezt a politikai minősítést csak akkor lehet megváltoztatni, ha a rendes bírósági eljárásban bebizonyosodik, hogy nem nemzeti alapú támadásról volt szó.

Másodszor, a Magyar Koalíció pártjai a rendelkezésükre álló adatok alapján készítsenek minden esetben minősítéssel ellátott közös jelentést, amelyet hivatalosan is megküldenek a magyar nagykövetségnek, illetve főkonzulátusnak.

Harmadszor, a Magyar Koalíció pártjai az eddigi tapasztalatok alapján (itt a végig vitt bírósági eljárások és az végrehajtott ítéletek elenyésző száma a mérvadó) mondják ki, hogy a magyarverések olyan, a szerb hatalom által alkalmazott módszer, amely arra szolgál, hogy állandó pszichikai nyomás alatt, politikai alávetettségben tartsa a vajdasági magyarokat.

Negyedszer, a Magyar Koalíció pártjai kérjék fel a magyar kormányt, hogy már a július 6-i budapesti kormányfői találkozón a magyar fél ebben a szellemben szóljon a magyarverésekről.

3. A VMDP választmánya újólag arra kéri a magyarországi parlamenti pártokat, tegyék lehetővé, hogy a határon túli magyarok közül az, aki ezt igényli, kaphassa meg a magyar állampolgárságot. A kettős állampolgárság megadása egy újabb lépés lehetne a Kárpát-medencében élő magyarok határmódosítás nélküli politikai integrációja felé.

A kettős állampolgárság érdeke Magyarországnak is. Az ország fenntartható fejlődésének feltételeit a nemzet egésze belső értékeinek figyelembevételével és alkotó felhasználásával lehet csak megteremteni. A nemzeti szintű együttműködésnek két alapeleme van. Az egyik kettős állampolgárság, a másik a határon túli magyar közösségek tényleges politikai autonómiája.

De, s az sem mellékes, az EU több politikai okból kifolyólag, Szerbiának 2010 után úgy látszik vízummentességet ad. Ilyen körülmények között a kettős állampolgárság vízummentesség előtti megadása vélhetően a nemzeti kohézió látványos erősödését hozná magával.

 

(VMDP Hírlevél)