vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.03. 

Rovásírás a boszniai Nap piramisban

A boszniai Nap piramisának járataiban a székely–magyar rovásírás húsz betűjét azonosították a magyar kutatók, és a hónap közepén újabb utazásra készülnek - írja a szerdai (július 1.) Magyar Hírlap.

 Újabb boszniai utazásra készül a hónap közepén Szakács Gábor kutató, aki korábban a boszniai piramisok belső járatainak szikláin a székely–magyar rovásírás jeleit azonosította.

 "A járatokban talált jelek a 39 betűből álló székely–magyar rovásírás legalább húsz betűjével azonosak. Ez már olyan mértékű egyezés, amelyre nem lehet úgy tekinteni, hogy valaki véletlenül odaírt valamit, és talán véletlenül hasonlít – mondta a Magyar Hírlapnak Szakács Gábor. – Feleségem, Friedrich Klára rovásírás-kutató ennek alapján írt egy tanulmányt Semir Osmanagicnak, a boszniai piramisok felfedezőjének angol nyelven, a bosnyák kutatók ugyanis nem ismerik a rovásírást. Amikor megtalálták a járatokban ezeket a jeleket, semmit sem jelentettek nekik, értelmezni sem tudták őket."

 A boszniai piramisokat néhány évvel ezelőtt tárta fel a Visocica-hegységben az önmagát a "bosnyák Indiana Jones"-nak nevező, Amerikában élő bosnyák kutató, Semir Osmanagic.

 Az angol nyelvű tanulmány nyomán Friedrich Klárát a piramisokkal foglalkozó, tavaly augusztusban Szarajevóban rendezett nemzetközi tudományos konferencia alelnökévé választották. "Megkérdezték tőlem, hogy a piramisok építői és a betűk róvói azonosak lehettek-e, de ezt én nem tudhatom. Viszont a piramisban találtak deszkamaradványokat, amelyekről C14-es vizsgálattal bebizonyították, hogy 34 ezer évesek. Ha ezek a jelek odakerültek egy ilyen alagútba, amelyikben ennyi idős maradványok is fellelhetők, akkor elvileg az az írás is lehet ennyi idős, amelyet a köveken találtunk" – mondta Szakács Gábor.

 A helyszínen tett látogatása után Archie Panjabi brit színésznő is bekapcsolódott a boszniai piramisok völgyének népszerűsítésébe.

 

(Forrás: Magyar Hírlap)