vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.03. 

Új otthonban Böjte atya „gyerekei"

A környékbeli gyerekotthonok felcseperedő lakói számára szeretne otthont biztosítani a dévai Szent Ferenc Alapítvány a gyergyószentmiklósi régi szülészet megvásárolt épületében.

 Gazdára talált a gyergyószentmiklósi régi szülészet épülete. A Gyilkostó sugárúton található ingatlant a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vásárolta meg azzal a céllal, hogy otthont nyújtson azoknak a fiataloknak, akik Böjte atya otthonaiból érkeznek továbbtanulni a városba.

 Az épület a két világháború között épült dr. Nagy Endre orvos jóvoltából. Hosszú ideig szülészetként működött, azonban ahogy a város lakossága egyre nőtt, nagyobb helyiségre volt szükség a kismamák számára, ezért az intézmény átköltözött a Kárpátok utcai jóval tágasabb épületbe. Elhagyatottá vált az ingatlan, állapota egyre romlott. Az ablakok betörtek, a falak omladoznak, a kerítés is megrongálódott. A tulajdonosnak, saját bevallása szerint nem volt lehetősége felújíttatni azt, tétlenül kellett figyelnie az épület pusztulását. Éppen ezért úgy döntött, eladja, és döntését nem is bánta meg: úgy véli, nagyon jó kézbe került az épület – a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vásárolta meg. Az alapítvány vezetője, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes elmondta, a környékbeli gyerekotthonok felcseperedő lakói számára szeretnének otthont biztosítani itt. Több mint kétszáz gyereknek nyújt menedéket Csaba testvér a Gyergyói-medencében, legtöbbjüknek nincs lehetősége saját falujában továbbtanulni, ezért a városban kezdik majd el a kilencedik osztályt, nekik készül ez a ház. Már elkezdődtek a munkálatok, az épület hátsó részét lebontották, az udvaron építkezési anyagok sorakoznak. A felújítás azonban jelenleg szünetel, az engedélyek megszerzése van folyamatban. Hamarosan azonban folytatódik a munka, hiszen az alapítvány minél hamarabb szeretné rendbe tenni a házat, hogy a fiatalok beköltözhessenek.

 Lázár Hajnal

 

(Forrás: Hargita Népe)