vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.03. 

Itt az újabb kormányzati feketeleves

Július 1-jétől emelkedett az áfa és a jövedéki adó, így drágább lesz az élelmiszerek döntő többsége, az energia, az üzemanyag, a cigaretta és az alkohol. Változott az szja sávhatára, a minimálbér kétszereséig csökkent a tb-járulék, és vége a lakástámogatásnak. Az általános forgalmi adó kulcsa húszról 25 százalékra emelkedett, ami leginkább a kereskedelmi és szolgáltatói szektorban hoz drágulást, illetve az üzemanyagoknál. A kedvezményes 18 százalékos áfa csak a kenyérre, pékárura, tejre és tejtermékre vonatkozik. A távhődíjak áfájának 18 százalékra csökkentését az uniónak még jóvá kell hagynia, leghamarabb augusztustól mérséklődhet ez az adókulcs.

 A jövedéki termékek adója is öt százalékkal megugrott, így a benzin és a gázolaj nemcsak az áfaemelés miatt drágul, de többet kell fizetni a cigarettáért, a dohánytermékekért, valamint az alkoholért is.

 Öt százalékponttal csökkentek a munkaadói és munkavállalói járulékok a minimálbér kétszereséig. A személyi jövedelemadó sávhatára pedig januárig visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedett. A mai naptól a lakástámogatási rendszer is megszűnt. Búcsút mondhattunk a gyerekek után járó lakásvásárlási kedvezménynek, vagyis a szocpolnak, illetve az állami kamattámogatású hitelnek is.

 Az év második részétől eltörölték a 13. havi nyugdíjat is. Az idei 13. havi nyugdíj második, novemberben esedékes részletét pedig már nem folyósítják. Megváltoznak a nyugdíjindexálás szabályai: az évenkénti nyugdíjemelés megmarad, jövőre csak az infláció ütemét követi.

 Júliustól növekednek a fogyasztói áramárak is: az áfát is tartalmazó bruttó árak öt-tíz százalékkal mennek fel. A gáz ára is felfelé robog a forgalmi adó emelése következtében. Továbbá az úgynevezett korrekciós díj – a kormány és az E.On közötti megállapodás miatt – is növekszik az energiahordozó ára.

 A társadalom széles körét érintő, mától érvényes változások

 • Megszűnt a 13. havi nyugdíj

• Megszűnt a szocpol, az állami kamattámogatás a lakásokra

• A normál áfakulcs 20 százalékról 25-re emelkedett

• A pékáruk és a tejtermékek 18 százalékos áfát tartalmaznak

• A jövedéki termékek adója 5-6 százalékkal emelkedik

• Többet kell fizetni a benzinért és a gázolajért

• Drágul az áram és a gáz ára

• Európa más országaival szemben nálunk drágul a külföldi mobilozás

• Csökken a munkaadói és munkavállalói járulék a minimálbér kétszereséig

• Az szja sávhatára januárig visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millióra emelkedett

 

(Forrás: Magyar Hírlap)