vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.10. 

Feljelentették Băsescunál Csíkszereda pecsétjét

A feljelentéseiről híres sepsiszentgyörgyi polgár, Dan Tănasă csütörtökön Traian Băsescu államfőnek küldött egy értesítést, amelyben kifogásolja, hogy Csíkszereda pecsétje kétnyelvű, és nem szerepel benne Románia címere, pedig a törvény azt is előírja. Dan Tănasă azt állítja, információkat kért júniusban a csíkszeredai polgármesteri hivataltól, és felfigyelt a dokumentumon szereplő pecsétre, amelyen a román és magyar felirat mellett az ország címere helyett egy váza és három szál virág szerepel. Tănasă értesítésében alapvetően az államfő álláspontjára kíváncsi azzal kapcsolatban, hogy Románia közhatóságai „revizionista" módon használják a hivatalos pecsétet, Csíkszereda polgármestere pedig „gúnyt űz Románia alkotmányából".

 A sepsiszentgyörgyi polgár azt is megemlíti, hogy a kormány területi megbízottja nem hajlandó semmit sem tenni az ügyben. Tănasă az értesítést elküldte a szenátusnak és a képviselőháznak is.

 Antal Attila alpolgármester elmondta, a hivatalos dokumentumokon a hivatalos pecsétet használják, amelyen szerepel Románia címere, azt viszont nem tudta megmondani, milyen típusúakra ütik a másik, kifogásolt pecsétet.

 Dan Tanasa annak, az állam visszaéléseivel szemben védelmező egyesületnek (FACIAS) az elnöke, amely már számos feljelentést küldött a román hivatalos szervekhez; többek között ő kérte a Wass Albert-hét betiltását Románia főügyészétől.

 

(Forrás: manna.ro)