vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.10. 

Megjelent a Szentatya „Caritas in veritate” enciklikája

Július 7-én délben nyilvánosságra hozták XVI. Benedek pápa harmadik enciklikáját, amely a Caritas in veritate címet viseli. A dokumentum bemutatására egy nappal az olaszországi G8-találkozó kezdete előtt került sor. A „Caritas in veritate” kezdetű enciklikát Paul Josef Cordes és Renato Raffaele Martino bíborosok mutatták be sajtókonferencia keretében a Vatikánban.

 A körlevél megjelenését nagy várakozás előzte meg, sokan már 2007-re, VI. Pál „Populorum progressio” kezdetű enciklikája kiadásának 40. évfordulójára várták. Az időpontot többször módosították, végül az enciklika aláírását június 29-én reggel jelentette be a pápa a Szent Péter téren.

 Mintegy 100 oldalas enciklikájában a pápa a szegénység, az éhezés és az erőszak elleni küzdelem, a béke és a leszerelés szükségességéről, a környezetvédelem és éghajlatváltozás égető kérdéseiről, a teremtés iránti felelősségünkről, továbbá az emberi élet védelméről értekezik. Írásában az egyházfő az igazsághoz, a szeretethez és a személyes megtéréshez kíván utat mutatni.

 Benedek pápa ezen kívül két enciklikát jelentetett meg: Deus caritas est (2006) és Spe salvi (2007) címmel. Mindkét pápai körlevél olvasható magyarul is, a Szent István Társulat kiadásában.

  „Caritas in veritate” kezdetű enciklika angol, francia, lengyel, német, olasz, portugál és spanyol nyelven már olvasható a Szentszék honlapján.

 

(Forrás: Magyar Kurír)