vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.15. 

Ajándék dr. Hanti Vilmos úrnak,

a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége elnökének

Tisztelt dr. Hanti Vilmos Úr!

Ön a múlt szombaton délelőtt szövetsége elnökeként beszédet mondott a Szabadság téri szovjet emlékmű előtt, miközben a volt ellenállók és még mindig antifasiszták virágokat helyeztek el az emlékmű talapzatán, kifejezve abbéli meggyőződésüket, hogy őket bizony a dicsőséges Vörös Hadsereg felszabadította. Ez bizonyára így is van: őket fel. Ön emlékbeszédében többek között azt volt szíves mondani, hogy itt, e szobornál is Bajcsy-Zsilinszky Endrét ajánlja Orbán Viktor figyelmébe, sőt kéri, hogy nyilvánítsa magát nemzeti hősünk örökösének, ügye folytatójának. Ez meglepett bennünket. Először is azért, mert a MEASZ tüntetése a délutáni, Jobbik ellentüntetése gyanánt lett meghirdetve. Helyes, de akkor miért szólítja meg Ön Orbán Viktort? Ki adta Önnek ezt a vájtfülű tanácsot és mennyiért? Persze, megértjük, adódik úgy, hogy egy szál szőrt még egy képzett talmudista sem tud pontosan felibe hasítani. De van ennél, ha úgy tetszik, komolyabb hiba is az Ön gondolatmenetében. Meg kell jegyeznünk, hogy nem vár el az ember megalapozott történelmi tudást egy embertől, aki egy személyben ellenálló is és antifasiszta is, hatvanöt évvel a nácizmus felszámolása és megtorlása után – bizonyos életkorbeli ellentmondásokat sejtünk ebben –, azt azonban mégis elvárhatnók, hogy ha példaképet ajánl egy mai politikusnak, akkor tudja, kit ajánlj és miért.

Bajcsy-Zsilinszky Endre fajvédőként indult a pályáján, és úgy is halt meg a nyilasok keze által, Sopronkőhidán. Az Önnek most elküldött korai, 1919-ben írott műve három kérdést tárgyal: „Mik az okai, hogy az egészséges és pompás magból sarjadt magyar sajtó – Bajcsy-Zsilinszky itt Kossuthra, Kölcseyre és Kemény Zsigmondra gondol – ilyenné, ilyen romboló hatásúvá fejlődött. A valóságban egymáson keresztül-kasul ható okok tömkelegét az áttekinthetőség kedvéért három csoportba sorolhatjuk:

1. A sajtó kapitalizálódása.

2. A zsidóságnak a sajtóban való túlsúlyra jutása.

3. A magyar faj bűnei, gyarlóságai és mulasztásai.

Tisztelt Hanti Úr! Mint talán sejti, mi örülnénk, ha a címzett, dr. Orbán Viktor megfogadná az Ön javaslatát, különös tekintettel a második pontra, de kérdezzük, Ön is tudna ennek maradéktalanul örülni? Az élet bizony, tiszta fajvédelem, Hanti úr. Ki ezt védi, ki azt, mi a magyart, de ehhez az is kell nekünk, hogy Ön körültekintőbben válassza meg példaképnek ajánlott tekintélyeit. Elmélyült olvasást kíván a Magyar Fórum Kiadó nevében:

 

Csurka István