vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.15. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 28. száma!

Csurka István: Népbiztosok (2.oldal)

Kun Béláék 1919. augusztus elsején este összecsomagolták mindenüket, és a Kelenföldi pályaudvaron felültek az odarendelt különvonatra és kimenekültek a számukra biztonságos, baloldali, zsidó szociáldemokrata vezetésű Bécsbe, ahol rövid internálás után elosztották őket Európába, Berlinbe és legtöbbjüket a Szovjetunióba. Néhányan meghúzhatták magukat Bécsben is, ahonnan aztán csak az Anschluss után kellett megpucolniuk. Pető Ivánék még nem gondolnak emigrálásra vagy aliázásra, mert ez utóbbiban nem mindegyikőjük részesülhetne, noha legtöbbjük természetesen igen. Haraszti például könnyen hegedül, hiszen Haifában született. Számukra még vannak itthon lehetőségek. Itt a proletárdiktatúrának nevezett zsidó diktatúra még nem bukott meg. Még életben tartja a rendszert egy zsidó kölcsön, az IMF kölcsöne, ezenkívül fűzhetnek még reményeket a Bajnai- kormányhoz és a Jobbik felpumpálásához is. A népbiztos egyébként is olyan fajta, hogy amíg New York áll, ő remél.

 

Falu, ahol nem kellenek a multik

Baksa Lászlóval, Tök polgármesterével beszélget Oláh János (3.oldal)

-A polgármesterek általában azért panaszkodnak, hogy nem jönnek a befektetők. Tök is várja őket?

– Attól függ kit! Azokat, akik megbontják a falu szerkezetét, s felborítanák az életünket, nem várjuk, menjenek máshova. Mi is vártunk nagyon sokat, hogy pl. adóssággal ne tegyük tönkre a településünket. Most túl vagyunk a szennyvízcsatorna építésének támogatásáért benyújtott pályázat első fordulóján, és úgy néz ki, sikerül elnyernünk azt az összeget, amiért küzdünk. Viszont nekünk már rég lehetne szennyvízcsatornánk, ha eladtuk volna a lelkünket. A hegyoldalba szerettek volna telepíteni golfpályát, és több száz luxusházat, és mindent, ami hozzá való a beruházáshoz, de mi azt mondtuk: nem. Kivártunk és most jött el az idő, és reméljük sikerül is megvalósítani a beruházást.

 

Oszkó külföldre ment népszerűsíteni a válságkezelést

Interjú Mádi László országgyűlés képviselővel (4.oldal)

Világossá kell tenni, hogy a rendszerváltás igazi értelme az erős magyar középosztály lenne. Ma Magyarországon a multinacionális cégek erőfölénye jellemző a legtöbb ágazatban, és a magyar családi, kis és középvállalkozások lehetőségei rendkívül beszűkültek. Ez így nem piacgazdaság és demokrácia, hanem a tömegek manipulálhatósága, és a mamutcégek hatalommal való visszaélése.

 

Károvits Tamás: Kötelező gyakorlat (5.oldal)

Sajnos úgy látszik, nagyon hiányzik a szakma a parlamentből, mert nincs senki a bizottságban, aki megkérdezné:

– Miért nem veszik észre az évek óta jelentkező negatív mutatók özönét, amit most a válságra próbálnak fogni?

– A most folyó áfa-kérdéshez emlékeztetőül: Magyar Vendéglátók Ipartestülete, már az 1999-es miniszterelnöki konferencián jelezte, hogy az EU 11 országa közül nálunk a legmagasabb. Semmi nem történt azóta, csak emelés. Nem törődve a hazai versenyképességgel. A Szállodaszövetség akkor hallgatott. Most ők kaptak 18%-os „kedvezményes” áfa kulcsot. A „támogatott” hazai turisztikai kisvállalkozó nem!

 -Véletlen-e az, hogy nem sikerült húsz év alatt országarculatot, márkát kiépíteni?

 

Valóból és álomból összeszőtt életek

Krúdy Gyula: A podolini kísértet c. művét Győri Béla ismereti (7.oldal)

Podolinban egyetlen kocsma van, évszázados kocsma. Itt valamikor lengyel hercegek mulatoztak. Mert a nagy Német-római Birodalom császára, Zsigmond király annak idején szorultságában zálogba vetette Podolint és mellette 12 szepességi várost. Évszázadokon keresztül sem a lengyel király, sem a magyar királyok és Habsburgok ügyet sem vetettek a városkára, megállt az idő, de élték az emberek a maguk életét. A városka alatt csörgedezett a hűtlen Poprád folyócska, de az is kifele szaladt erről a vidékről, amíg a többi befelé a nagy magyar Alföldre. Történt aztán, hogy Mária Teréziának eszébe jutott az elzálogosított Podolin és a 12 város. Küldött egy szekér aranyat a lengyel királynak, és visszaváltotta a várost. A podoliniek csak néztek, és megjegyezték: nini, de furcsa, asszony királya van az országnak. Ilyen még nem volt.

 

Életmentő találmányok

DR. HORVÁTH ISTVÁN orvos-biológussal Medveczky Attila beszélget (9.oldal)

Az atheroszklerózis ellen védő vakcinát bemutattuk a genfi találmányi világkiállításon. Ezt aranyéremmel díjazták. Éveken át pályázással próbáltuk a hivatalos humán kipróbáláshoz szükséges támogatást elnyerni. Egymás után három éven keresztül kísérleteztünk a pályázattal. Ekkor kiderült, hogy olyan ember irányítja a pályázatot kezében tartó intézményt, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalt, akinek jobb az, ha az emberek inkább meghalnak – így lemondtunk a pályázásról. 2008-ban a kormány kérésére újra benyújtottuk a pályázatot. Molnár Károly, volt kutatás- fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter magához hívatott, s kérte, adjam be újból a pályázatot. Azt feleltem: miniszter úr, háromszor beadtam, de hiába. Mert pl. Lukács György és Nietzsche filozófiájának összehasonlítását támogatták, minket pedig nem. Igaz, hogy ez a tanulmány kisebb összegre pályázott. De! Hogyan lehet a két dolgot összehasonlítani? Hiszen a mi találmányunkkal ezrek életét lehetne megmenteni.

 

Óvjuk gyökereinket!

Medveczky Attila művészinterjúja Szvorák Katalin népdalénekessel (12.oldal)

Nem szeretem a „holdudvarolást”. Én már akkor énekeltem a Ménesi úti jogászkollégiumban, amikor a Fidesznek még a bölcsője se ringott. Aki munkásságomat ismeri, ars poeticámat érzi, pontosan tudja, hol az én helyem. Azért meg külön köszönet jár, ha egy politikus nem plakátokra, fogadásokra és egyéb „haszontalanságokra” költi a közöst, hanem – mint például Szájer József – egy kulturális érték megőrzését tartja fontosnak.

 

Szőcs Zoltán: Csak nem tanulnak (15.oldal)

Bámulatos az is, ahogyan a társadalmi diskurzus a banki szférát kezeli: nem pénzügyi szolgáltatóként, hanem hatóságként lépnek fel. Kedvük szerint utólag átírják a szerződéseket, módosítják a fizetési paramétereket, és bármikor, bármilyen mértékben, kedvük szerint „hozzáállítják a nemzetközi valutapiac változásaihoz” – azaz gátlás nélkül emelik – a törlesztő részletek összegeit. Szempontjaik titkosak és rejtélyesek, egy biztos: a forintárfolyam ingadozásait csak gyengülés esetén észlelik, erősödésnél soha! Pedig – és ezt kevesen tudják – a világ gazdasági és pénzügyi válsága inkább növelte, mint olvasztotta a bankok vagyonát, befolyását, amelyek persze – ahogyan ez már lenni szokott – a leghangosabban óbégatnak az őket ért állítólagos veszteségek miatt. Csakhogy ez nem igaz, mert veszteségeik virtuálisak voltak, nyereségeik valóságosak. És mégis: egy bank soha, semmiféle hitelkihelyezésre, semmiféle befektetésre nem fizethet rá!

 

Keresse a nemzeti radikalizmus hiteles orgánumát csütörtöktől az újságárusoknál!

Ajánljuk figyelmébe a www.magyarforum.hu és a www.kincsemradio.hu honlapokat.