vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.10. 

A magyarirtó

Tóth Lajossal, a MIÉP V. kerületi önkormányzati képviselőjével beszélgettünk.

 – Képviselő úr! A fáma szerint a Lukács György Archívum támogatásáról döntött a jobboldali többségű V. kerületi képviselő-testület. Valóban?

 – Budapesten, a Szabadság híd pesti hídfőjénél, a Belgrád rakpart 2. számú ház V. emeletén lakott 1945 őszétől haláláig Lukács György zsidó származású, marxista gondolkodó, kommunista politikus. Egykori lakásában működik 1972-től a nevét viselő archívum, amely egyaránt végez kutatási, hagyatékgondozási és kiadási tevékenységet. A gyűjteményt egy kuratórium gondozza. A képviselő-testületnek azért kellett ezzel foglalkoznia, mert lejárt a bérleti szerződés. A proletárdiktatúra egyik legbizarrabb alakja volt Lukács György közoktatásügyi népbiztos, az ő halála után alakították át a lakását gyűjteményének őrzésére. Nagyban hozzájárulhatott az előterjesztés többségi támogatásához, hogy a Magyar Tudományos Akadémia is a bérleti jogviszony meghosszabbítása mellett érvelt. Az MTA vezetője pedig az a Pálinkás József, aki az egykori Orbán-kormány oktatási minisztere volt. Ennek ellenére a jobboldalról nem volt százszázalékos a támogatás, hiszen hárman nemmel voksoltak, így az előterjesztés egy tartózkodás mellett, tizennégy szavazattal ment át.

 – Mi indokolta egy ilyen sötét alak hagyatékának támogatását?

 – Azt gondolom, hogy jó a kerület vezetése, és a fideszes képviselők fogcsikorgatva szavazták meg a javaslatot. De az előbb említett kapcsolat erősen nyomott a döntéshozatalnál.

 – Ön is megszavazta ?

 – Dehogy szavaztam meg! Az érveimet elmondtam a vitában. Lukács György a vörösterror támogatói közé tartozott. A balliberálisok „szellemi atyja” 1918 végén lépett be a KMP-ba. 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején helyettes közoktatásügyi népbiztos, majd a Vörös Hadsereg politikai biztosa volt, e tisztségében a tiszafüredi vereség után Poroszlón tizedeléskor nyolc embert főbe lövetett. Részt vett történelmi tényekkel bizonyítottan a vidéki magyarság elleni atrocitásokban, akasztásokban, agyonlövetésekben. Azok közé tartozott, akik irtották azokat a magyarokat, akik a kommün ellen felléptek, vagy úgy vélték, hogy felléptek. A II. világháború utáni munkássága is támogathatatlan, mert az ő szava nagyon sok tisztességes embert juttatott börtönbe, tett tönkre, vagy juttatott bitóra. Ezen indoklásaimat természetesen baloldalról nagy támadások érték, hiszen az ő szemükben továbbra is a marxista filozófus, és példakép. Nem véletlenül a jelen lévő MSZP és SZDSZ meg is szavazta az előterjesztést.

 – Ön szerint az önkormányzati tulajdonban miért nincs jó helyen az archívum?

 – Véleményem szerint az lenne az önkormányzat érdeke, hogy ez a lakás kiürüljön, és ezt az archívumot meg rakják oda, ahova valójában való. Ez az archívum a Bauhausépület 5. emeletén egy 160 négyzetméteres lakás, ami az önkormányzaté, és ezt adja továbbra is bérbe a képviselő-testület. Az utódpártja gondoskodjon a helyről, ahol az archívumot el kívánják helyezni. Van sok saját helyiségük, ahol elférne, nem kellene az önkormányzat tulajdonát foglalni. Az elvi okokról már beszéltem: egy Lukács György archívuma ne önkormányzati tulajdonban legyen. Ez ugyanúgy szúrja minden becsületes magyar ember szemét, mint a szintén az V. kerületben található szovjet emlékmű a Szabadság terén. A Szabadság terén a szovjet emlékmű… Abszurdum! Ugyanúgy el kéne tüntetni az Új-Lipótvárosból, a Szent István parkban álló Lukács György-szobrot is. Kevesen tudják, hogy ott áll egy alkotás, ami a kommunista filozófust ábrázolja. Furcsállom, hogy ez ellen nem tiltakozott még senki. Hiába, műveltség kell hozzá, hogy tudják, kiről is van szó, s ez a hivatásos, megbízott hőbörgőkből hiányzik. A baloldali és náci diktatúrát egyaránt megvető polgárok pedig nem olyan családból származnak, hogy „ölre mennének” egy köztéri szoborral, illetve fásultan legyintenek: ez ma már szóra sem érdemes.

 – Igaza van, mérjünk egyenlő mércével. Az egyik diktatúra sem különb a másiknál – egyedül Lukács György hitvallása 100 millió ember halálát okozta. Minden önkormányzat elvonástól szenved. Gondolom, az V. kerületi is.

 – Így van. Minket is súlyosan érintenek a kormány elhibázott politikájának következményei. Egy példát mondok: az 5 százalékos áfanövekedés 500 millió forint kiadással terheli az önkormányzatot akkor, amikor amúgy is csak elvesz a kormány, és szinte semmit nem ad. Hatalmas elégedetlenséget váltott ki a polgármester és az önkormányzati képviselők körében, hogy a kormány tervei szerint az iparűzési adót az adóhatóság fogja beszedni. A helyhatóságok önállóságukat és eddigi biztos bevételüket féltik. A kormány ugyanis arról döntött, hogy megadóztatja a béren kívüli juttatásokat: a cafeteria után 25 százalékos lesz az adókulcs. A folyamatos forráselvonás ellenére az önkormányzatok többsége még működik, szemben a kormánnyal, ezért most a Bajnai-kabinet rá akarja tenni a kezét a helyhatóságokra. Ezért kellenek ezek a megszorítások, amelyek aláássák a jogbiztonságot. A települések sokat dolgoztak a gazdaságfejlesztésen, s most az egyik eszközüket veszik el tőlük. Ez meg fog látszani az ország gazdasági teljesítményén. Ráadásul azt hazudják az embereknek, hogy 3200 önkormányzat sok egy országnak, én erre azt mondom, hogy az önkormányzatok nélkül ez az ország rég felfordult volna. Ezek voltak azok, akik a szűkös költségvetésből, a folyamatosan lecsípett pénzekből fejlesztettek az adott településen. Oszkó Péter kijelentette, hogy az önkormányzatok pénzén még sokat lehetne spórolni az állami költségvetés részére. 1990 után az adóbevételeknek 63 százaléka még visszakerült az önkormányzatokhoz, ma ez a szám 17 százalék. A kormány ezekkel az intézkedésekkel megfojtja a településeket.

 

Oláh János