vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.17. 

Újfajta szolidaritást követel a Vatikán

XVI. Benedek pápa ismét szót emelt a „társadalmi aránytalanságok és a strukturális igazságtalanságok" ellen, mert ezek szerinte már elfogadhatatlan méreteket öltenek a világban.

 „Azonnali intézkedésekre és összehangolt stratégiára van szükség a hosszú távú globális megoldások megtalálásához" – mondta a július 12-ei úrangyala imádság alkalmával elhangzott beszédében a Szent Péter téren összesereglett hívők előtt.

 A hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország (G8) l,aquilai csúcstalálkozója „drámaian sürgős" problémákkal foglalkozott, és a csúcs résztvevői is hangsúlyozták, hogy közös cselekvésre van szükség az emberiség jobb jövőjéért – tette hozzá.

 Az egyház ugyan nem kínálhat technikai megoldásokat, de partner, meg lehet szólítani bizonyos témákban – jelentette ki a pápa.

 Felidézte, hogy néhány nappal ezelőtt tették közzé Caritas in veritate (Szeretet az igazságban) kezdetű szociális enciklikáját, amelyben szintén kiemelte, hogy „parancsoló erkölcsi szükségszerűség egy újfajta szolidaritás" megteremtése a fejlődő országok és az iparilag fejlett államok között. XVI. Benedek szólt arról is, hogy „nagy aggodalommal" követi a hondurasi eseményeket. Felszólította a szembenálló feleket, hogy lépjenek a párbeszéd, a kölcsönös megértés és a megbékélés útjára.

 

(Forrás: erdely.ma)