vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.17. 

MSZP–SZDSZ-haverok, üzlettársak

Beszélgetés Bencsik János országgyűlési képviselővel, Tatabánya polgármesterével

 – A Bajnai-kormány a műemlék kastélyok privatizációját is tervbe vette?

 – Valóban, az MSZP-kormány végleg leleplezi magát akkor, amikor válságkezelés címen csak azért marad a posztján, hogy a még meglévő nemzeti vagyon értékesítését a lehető leghatékonyabban tudja végezni. Így a haverok és üzlettársak jelentős nemzeti vagyonrészekhez juthatnak. A nemzeti tulajdonban lévő kastélyaink a nemzeti kulturális örökségünket képezik, hozzátartoznak önazonosságához. Miután az elmúlt hónapokban az alapvető létfeltételeinket érintették a privatizációs szándékok, beleértve az ország ivóvízellátását, erdővagyonnal való gazdálkodást, termőföldet, a nemzeti földalapot, amely az élelmiszerünk önrendelkezési alapja, ezután a nemzeti kultúránk részeit éri támadás. Mindegyik esetben a közösségi, és a profitérdek kerül egymással szembe.

 – Több milliárd forintot fordítottak a felújításukra, mégis dobra verik?

 – A műemlékek nemzeti gondnoksága több milliárd forintot fordított a kastélyok felújítására. Alapvetően elfogadható állapotban vannak ezek az épületek. Az igazi turpisság ebben, hogy ez a tíz kastély kiemelt idegenforgalmi környezetben található. Az acsai, soponyai, bajnai, gyulai, iskaszentgyörgyi, tatai, dégi, füzérradványi, lovasberényi és fertőrákosi kastélyról van szó. Az említettek többsége a Balaton, a Velencei-, a Fertő - és a Tatai-tó környékén találhatók, így a vevők biztos megtérülésre számíthatnak. Idegenforgalmi szempontból jól hasznosítható területekről, épületekről van szó, amelyekhez, 20-50, de a füzérradványi kastélyhoz 100 hektárnyi terület is tartozik, ami szintén egy hozzárendelt vagyon. A közösségi érdek az lenne, hogy ezeket a műemlékeket európai uniós források felhasználásával, közösségi kulturális célra hasznosítsa az állam, de az MSZP tisztán profitérdekelt idegenforgalmi hasznosítást akar, ami a saját zsebek feltöltését, és a klientúra részére az épületek kijátszását szolgálja.

 – Az Országgyűléssel hagyatják jóvá?

 – Azt feltételezzük, hogy a végső cél nem a teljes értékesítés, mert azt meg kéne szavazni a parlamentnek, de a vagyonkezelői jogot akár ötven évre is értékesíthetik, ezáltal ennyi időre kikerülhet az adott kastély a nemzet vagyonköréből. Onnantól kezdve ezeknek az ingatlanoknak a haszna nem az állami bevételt növeli. Az is érdekes, hogy a kastélyok nagy része kiemelt beruházási területek mellett fekszik. Idegenforgalmi fejlesztésekről van szó, s egyértelmű, hogy egy majdani kaszinó mellett lévő kastély felkelti az érdeklődését a befektetőknek. Igaz, ezzel munkahelyet is teremtenek, ahol a magyar ember legfeljebb a szennyes lepedőt moshatná. Ez lesz a hozzáadott magyar érték.

 – A gazdag külföldi kaszinóvendég előbbrevaló?

 – Nem hiszem, hogy művelődéstörténeti szempontok vezérelnék a külföldieket, mikor belépnek majd egy ilyen épületbe. Azok mehetnek majd be a kastélyokba, akik meg tudják fizetni az ötcsillagos körülményeket. Világos, hogy erre nem az átlag, magyar turizmusra vágyó embereknek van lehetősége.

 – Hogyan lehet megvédeni az ország nemzeti vagyonát a kormány ámokfutása ellen?

 – Először is fel kell hívni a közvélemény figyelmét, hogy ez közösségi érdek, s még akkor is, ha jogilag mindenféle piszkos eszközökkel az ellenőrzés jogát kivették a parlament felhatalmazása alól. A Fidesz korábban munkacsoportokat hozott létre a jelenleg zajló kormányzati privatizációs mozgások figyelésére, és igyekszik megakadályozni, hogy a folyamatok kiteljesedjenek. Az ivóvíz, a kulturális műemlékek védelmével, és az erdővagyonnal is foglalkozunk. Amennyiben a Fidesz kormányra kerül, akkor ezeket a szerződéseket annulálja, és vissza fogja helyezni a közösségi tulajdonba a vagyonelemeket. Szeretnénk felhívni a vállalkozói körök figyelmét arra, hogy az átmeneti kormány időszakában semmiféle kétes privatizációs, vagyonkezelési szerződésbe ne menjenek bele. Figyelmeztetjük őket, hogy a kormányváltást követően ezek felülvizsgálata meg fog történni, és az eredeti tulajdonosi rend helyreállításra kerül. Egy ország nemzeti vagyon nélkül nem tud működni.

 – Ezt számon is fogjuk kérni a következő kormányon.

 – Úgy is kell, ezzel teljesen egyetértek, és azt mondom, ha a Fidesz, egy kormányváltást követően, a kormányzati politikát nem a nemzeti vagyon megóvására, és gyarapítására fogja összpontosítani, amelynek tulajdonképpen a haszonléte segíti elő az ellátóképességet, akkor jobb, nemzetiebb elkötelezettségű embereknek kell átadni az ország irányítását. Viszont én bízom abban, hogy a következő kormány be fogja tartani a vállalt ígéreteit.

 – Ön Tatabánya polgármestere. Ez a kormány az önkormányzatok ellensége?

 – Mikor már kormányozni nem tudnak, úgy látszik, igyekeznek megakadályozni az önkormányzati munka sikerességét is. Azt szeretnék bebizonyítani az embereknek, hogy a jobboldali városvezetések a feladatok elvégzésére alkalmatlanok. A jövő évi 120 milliárdos elvonás semmi mást nem szolgál, minthogy előkészítse a jövő októberre esedékes önkormányzati választásokra a szocialista pártot, annak a politikusainak a terepet, és ezzel javítsák az esélyeiket. Viszont ezzel tönkreteszik az ellátórendszereket, amelyek a kötelező állami feladatoknak biztosítják a megnyilvánulási felületet. Ez a 120 milliárd forint nem a járdafelújításokból kerül elvételre, azt már régen elvették, itt már az oktatási intézmények – iskolák, óvodák, bölcsődék, művelődési házak, közösségi helyek – működése kerül veszélybe, s az egészségügyi alapellátás, és a temetők, az utak karbantartása is ide tartozik. Vannak már olyan települések, amelyek nem tudják kifizetni a köztisztviselőket, a pedagógusokat, s ez nagyon veszélyes. Ez egy nyílt támadás az állam működőképessége ellen. Számításaink szerint, Tatabányát a 120 milliárd elvonásból 700-800 millióval sújtják. Ezen túl az iparűzési adó APEH által való beszedése, ami új eleme a magyar adózásnak, megint csak a települések önállóságát sérti, és gyanítjuk, kevésbé lesz hatékony ennek a beszedése. Nem véletlenül Oszkó Péter pénzügyminisztersége alatt vezették ezt be, aki annak idején szakértőként biztatta a multinacionális társaságokat, hogy ne fizessék be az iparűzési adót, és pereskedjenek nemzetközi bíróság előtt. Véleménye szerint ezzel a kettős adóztatás rendszerét tartja fent az állam, mert ez is egy forgalmi jellegű adó, végül a nemzetközi bíróság ezt cáfolta. Ennek következtében Oszkó elveszi az önkormányzatoktól a bevételt, és majd az APEH-en keresztül kevésbé figyelnek oda, hogy befizetik-e a multik az adót.

 

Oláh János