vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.25. 

Antiszemita volt-e Michael Jackson?

Tekintsünk el most attól, hogy nem igazán tudja senki megmondani, ki számít antiszemitának. De még ha Michael Jackson időnként bíráló megjegyzésekkel is illette a zsidókat, attól még persze nem nevezhető antiszemitának, ámbár ki tudja ezt manapság? A médiumok nagyobbik része persze hallgat a különös pályát befutott popénekes némely megnyilatkozásáról, és nem boncolgatja bizonyos dalainak szövegét sem. Pedig megtehetnék. Az 1995-ben született They don’t care about us (Nem törődnek velem) című számában például a következőket hallhatjuk:

„Beat me, hate me / You can never break me / Will me, thrill me / you can never kill me / Jew me, sue me / Everybody do me / Kick me, Don’t you black or white me.” Durva magyar fordításban: „Üss engem, gyűlölj engem / Soha nem fogsz megtörni / Törd meg az akaratomat, félemlíts meg / Soha nem fogsz megölni / Tegyél zsidóvá, állíts bíróság elé / Mindenki ezt teszi velem / De ne fess sem feketére, sem fehérre.” Ez a szöveg igencsak hűen fejezi ki a palesztinok érzéseit elnyomóikkal kapcsolatban. (Habár „fehérre festeni”, vagyis túlzottan jó színben feltüntetni az elnyomók áldozataikat nemigen szokták, de hát a rímnek ugye, meg kell lenni.)

Az ABC televízió Jó reggelt, Amerika című műsorában, 2005. november 22-én lejátszottak egy Michael Jacksontól származó hangfelvételt, melyben az énekes korábbi menedzserének, Marc Schaffelnek panaszkodik a média manipulációiról a következőképpen:

„Kiszívják a véremet. Olyanok ezek, mint a piócák. Belefáradtam ebbe. A világ leghíresebb embere vagyok, egy csomó pénzt keresek, vannak autóim, megvan mindenem, és a végén szegényen halok meg. Ez az egész egy nagy összeesküvés, ami a zsidók műve, akik tudatosan teszik ezt velem.” Az Anti-Defamation League elnevezésű, nagy hatalmú cionista zsidó amerikai szervezet igazgatója, Abraham Foxman nem sokkal a szupersztár idézett szavainak nyilvánosságra hozatalát követően kijelentette:

„Michael Jacksonnak vannak antiszemita megnyilvánulásai. Ha bármi problémája adódik az életben, mindig a zsidókat hibáztatja. Szomorú, hogy benne is élnek a szokásos előítéletek a pénzéhes, mindent irányító és mindenkit kihasználó, mindenkit félrevezető zsidókról.”

No, ennek aztán a fele sem tréfa. Na de akkor ezek után feltehetjük a politikailag abszolúte nem korrekt kérdést: vajon a Michael Jacksont bolondnak, perverznek, pedofilnak beállító híradásokból mennyi az igazság, tekintve, hogy a zsidóság igencsak jelentős befolyást gyakorol a média felett? Talán az énekes nem is volt annyira őrült, mint amilyennek látszott? Sokaknak nyilván az sem tetszett, hogy Jeremiah 1989-ben belépett az Iszlám Nemzet elnevezésű, főképpen feketéket tömörítő szervezetbe. Állítólag Jeremiah éveken keresztül győzködte fivérét, kövesse példáját, ami meg is történt, legalábbis a New York Post 2003. december 18-i számának híradása szerint. A lap ekkor főcímben közölte, hogy az énekes csatlakozott az iszlám tömörüléshez. 2007. február 24-én a San Francisco Chronicle című újság világgá röpítette a hírt: „Közel-keleti források megerősítették, hogy a pop-szupersztár, Michael Jackson áttért az iszlám hitre. Egy izraeli–arab újság, a Panoráma tájékoztatása szerint Jackson személyesen jelentette be az áttérést, és arról is beszélt, hogy Bahreinben szándékozik letelepedni.”

Az énekes körül rajzó ügyvédek, hitelezők, tanácsadók, menedzserek, meg mindenféle más „jóakarók” persze megpróbálták meggyőzni őt arról, hogy „megtérése” kifejezetten ártani fog neki. Régóta terjengenek a híresztelések arról, hogy ez a Michael Jackson körül kavargó siserahad kegyetlenül kihasználta az énekes remek képességeit, sőt azt is lehet mondani, sokan lényegében belőle éltek, így azután nem csoda, ha anyagilag tönkretették őt. Persze nem lehet olyasmit állítani, hogy a Jacksont anyagilag ellehetetlenítő szélhámosok mind zsidók lettek volna. Hiszen például Louis Farrakhannak, az Amerikában élő fekete muzulmánok egyik vezetőjének a veje, Leonard Muhammad irányította az utóbbi években a sztár igencsak összekuszált üzleti ügyeit, sőt programjainak szervezésébe is beleszólása volt. Vagy talán éppen az volt a baj Jacksonnal, hogy elfordult korábbi „híveitől”, és új emberekkel vette körül magát? A neves újságíró, Roger Friedman a Fox News hírtelevízió 2004. január 14-i műsorában arról beszélt, hogy az Iszlám Nemzet vezetői komoly befolyást gyakorolnak a szupersztárra, sőt még gyermekeinek nevelése is részben az ő kezükben van. „Debbie Rowe (Michael Jackson volt felesége, akitől két gyermeke is született) arról beszélt a barátainak, hogy immár nem tart igényt gyermekeire, akik teljesen az Iszlám Nemzet befolyása alá kerültek. Debbie ugyanis maga zsidó, és ő úgy gondolja, a gyerekek is azok” – mondta Roger Friedman a Fox News televízióban.

Jackson orvosáról és időnként hivatalos szóvivőjéről, Dr. Tohme R. Tohméről is igen sok rosszat lehetett hallani. A magát szenegáli származású libanoni üzletembernek és orvosnak kiadó Tohméről azt állítják egyesek, valójában nincsen orvosi diplomája, és Szenegálhoz sincs semmi köze. (Az utóbbi még csak-csak megbocsátható lenne, de az előbbi vád, ha igaz, tényleg nagy baj.)

Tohme, valamint üzleti partnere, James Waller (aki szintén az Iszlám Nemzet tagja) nemrégiben kisebbfajta vihart kavartak, amikor halálosan megfenyegették a szupersztár két hitelezőjét. Az egész ügy meglehetősen bonyolult história. De Michael Jackson körül minden zavaros és homályos. Egy másik orvosa, a Jackson mellett lakó dr. Conrad Murray múltja is sötét egy kissé, ha hinni lehet a média híradásainak. (Bár nemigen lehet hinni.) Állítólag sem belgyógyászati, sem kardiológiai képesítése nincs, és korábbi cégei tönkrementek, és adóssága is tetemes. Hogy aztán az egész történet még zavarosabb legyen, dr. Conrad Murrayt, de még dr. Tohmét is összefüggésbe hozzák az AEG Live cégcsoporttal, amely a popkirály számos koncertjét és fellépését szervezte. Az AEG Live tulajdonosa viszont egy zsidó származású üzletember, Phillip Anschutz, akit a tekintélyes Fortune Magazin 2002-ben „Amerika legfukarabb üzletemberének” nevezett. Ennél persze nagyobb baj, hogy dr. Conrad Murray volt az, aki nyolc különböző gyógyszert (többnyire fájdalomcsillapítókat és nyugtatókat) adott Jacksonnak, aki azután egy napon váratlanul meghalt.

Nem valószínű persze, hogy meg akarta volna ölni akár ő, akár bárki más, hiszen könnyen lehet, egy idő után majd elapad a pénzforrás. (Bár egy ideig még biztosan jól meg lehet élni Jackson remek dalaiból.) Ian Halperin, a londoni Daily Mail című lap június 27-i számában feketén-fehéren kimondta:

„A Jacksont körülvevő bankárok, menedzserek, tanácsadók és ügynökök ármánya hajszolta bele őt az 50 előadásból álló kimerítő angliai fellépéssorozatba” A készülődés pedig felőrölte az idegeit, és még több nyugtatót szedett. A lap idézi az énekes egy korábbi alkalmazottját, aki még Jackson halála előtt a következő kijelentést tette: „Régóta nem ura a saját életének. Mások irányítják őt. Mások mondják meg neki, mit tehet, és mit nem. Úgy etetik vele a tablettákat, mint a cukrot. Még azt is el tudom képzelni, hogy valaki szeretné őt holtan látni. Jacksonnak komoly segítségre van szüksége. A körülötte lévő emberek meg fogják ölni őt.” Talán nem éppen szándékosan, de mérhetetlen kapzsiságukban valóban a halálba hajszolták a popkirályt.

 

Zábori László