vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.25. 

Krakkóban lesz a következő assisi béketalálkozó

A II. világháború kitörésének 70. évfordulójára emlékezve a következő assisi béketalálkozót Krakkóban rendezik meg, szeptember 6. és 8. között. A Szent Egyed Közösség és Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek együtt hívnak meg erre az imádságra.

 Az első béketalálkozót és imádságot a keresztény egyházak és a világvallások vezetőivel II. János Pál pápa hívta össze 1986-ban Assisiben. A közösség azóta minden évben rendez hasonlókat „Assisi szellemében”, ami azt bizonyítja, hogy lehetséges a párbeszéd, a béke a különböző vallású és kultúrájú emberek között. A béketalálkozót tavaly novemberben Cipruson rendezték meg, idén pedig tudatosan választották Lengyelországot és Krakkót helyszínül, emlékezve a II. világháború kitörésére, és középpontba állítva azt a várost, amelyhez II. János Pál pápa kulturális, emberi és lelki fejlődése köthető.

 Krakkóban bíborosok, pátriárkák, főrabbik, főmuftik, államelnökök és a kulturális élet kiemelkedő személyiségei lesznek jelen. A világvallások vezető képviselői közösen elzarándokolnak az egykori auschwitzi koncentrációs táborba.

 A Szent Egyed Közösség nyilatkozata szerint a krakkói találkozó különleges alkalom, hogy a II. János Pál pápa által elindított békepárbeszéd folyamatát végiggondoljuk – éppen olyan helyen, ahol Karol Wojtyla átélte a háború éveit.

 

(Forrás: Magyar Kurír)