vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.25. 

Ideiglenes Királyhágómelléki vezető

Csűry Istvánt nevezték ki ideiglenesen a Királyhágómelléki Református Egyházkerület élére a hétvégi, érmihályfalvi KREK-közgyűlésen, miután Tőkés László egy hónappal ezelőtt lemondott a püspöki tisztségről. A püspökválasztás november 20-án lesz.

 A novemberi püspökválasztáson dől el, ki kerül a leköszönt Tőkés László helyett a KREK élére.

 A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) pénteki közgyűlésén Csűry István püspökhelyettes vette át Tőkés Lászlótól az egyházkerület vezetői tisztségét. A megbízott püspök november 20-áig látja el a vezetői feladatkört. A püspökválasztási procedúra október elején kezdődik, ahol kerület gyülekezetei egy-egy lelkészt jelölhetnek. Csűry István elmondta: minden bizonnyal ő maga is indulni fog, mivel úgy érzi, kollégái körében erős a támogatottsága. A gyülekezeteknek egyébként a püspökjelölés nem kötelező jellegű, s csak azok a gyülekezetek nem indíthatnak jelöltet, amelyek nem fizették ki járulékaikat az egyháznak. A megbízott püspök ilyen esetről nem tud, ezért úgy véli, csakis nemtörődömségből adódhat, ha valamelyik gyülekezetből nem érkezik jelölt a választásra. Valamennyi jelölt közül hárman maradnak majd a végére, közülük választja majd ki november huszadikán a választói közgyűlés az új püspököt.

A KREK megbízott püspöke feladatának tartja az egyházkerületben Tőkés László vezetésének ideje alatt elindult átvilágítás folytatását, a volt besúgók kilétének felfedését. Az őszi választáson egyébként csak azok az egyházi vagy világi személyek indulhatnak, akik valamilyen dokumentummal bebizonyítják, hogy kikérték saját dossziéjukat a bizottságtól.

 Csűry fontosnak tartotta kiemelni, hogy Molnár János Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyve nem az egyházkerület által végzett múltfeltáráshoz kapcsolódik, hanem független történészi kutatómunka eredménye, s az idő dönti majd el, milyen párhuzamok bukkannak fel a könyv, illetve a KREK által kiderített információk között.

 A megbízott püspök egyébként jövő héten a közgyűlés által kijelölt kutatóbizottság tagjaival közösen nézi majd át az eddig meglévő dokumentumokat, amelyek elemzésére szerinte még legalább három hónapra van szükség. Emellett lényegesnek tartja az egyház anyagi ügyeinek tisztázását, illetve a napirenden lévő teológiai kérdések megvitatását is abban a néhány hónapban, amíg ezt a tisztséget betölti.

 Csűry István úgy fogalmazott: nincs nehéz dolga, hiszen az egyházkerület szigorú munka- és ütemterv alapján dolgozik, amelynek ő maga is több mint tíz éve aktív részese, és a választásig biztos, hogy ezt a programot fogja folytatni. Mint mondta, novemberig az is eldőlhet, létrehozzák-e Tőkés László számára a KREK tiszteletbeli püspöki tisztségét.

 

(Forrás: reformatus.hu)