vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.25. 

Horvát offshorozás

Július közepén Davorin Kobakot, a Horvát Vasutak (HŽ) volt elnökét, Biserka Robićot, a HŽ leányvállalatának, az AGIT-nak a volt igazgatónőjét és még három vezetőt vett őrizetbe a zágrábi rendőrség azzal a gyanúval, hogy több millió euróval károsították meg a vállalatot.

Az ügyészség az üggyel kapcsolatban egyelőre csak annyit közölt, hogy négy hónappal ezelőtt tettek feljelentést a vasúti vezető ellen. Az egész akkor kezdődött, amikor tavaly februárban Kobakot menesztették a vasúttársaság éléről, és a helyébe lépő vezető szabálytalanságokat tapasztalt, amiről tájékoztatta is júniusban a hivatalos szerveket.

Miután az ügyet megszellőztették a sajtóban, Robić és Andrija Šarić kereskedelmi vezető 2008-ban távozott az AGIT-tól. A gyanúsítottak a vád szerint 2003 és 2008 között legalább 2,9 millió eurót sikkasztottak, amit aztán ciprusi, nagy-britanniai, szerbiai és Marshall-szigeteki off-shore cégekbe fektettek be, majd a pénzt onnan boszniai és ausztriai bankokba utalták át. A korrupció elleni harc az egyik legfontosabb kritérium, amelyet az európai uniós tagságra való felkészülés folyamán Horvátországnak is teljesítenie kell. Az idén a bíróságok 173 korrupciós ügyben hoztak ítéletet. Közben Horvátországban folyik a privatizáció. A horvát kormány most már hivatalosan is döntött a nemzetközi hajógyári privatizációról: a hat hajógyárból négyet jelképes, egy kúnás kikiáltási áron hirdetnek meg, egyedül a spliti, speciális objektumokat gyártó hajóüzemet (BSO) kínálják 18,6 millió kúnás nyitóáron. Az egyetlen nyereséges üzem, a pulai hajógyár versenypályázatát később, néhány hét múlva írják ki. A potenciális vevőnek üzleti tervet kell benyújtania, amelyben az adott hajógyár tervezett átalakítási költségeinek mintegy 40 százalékára kell fedezetet biztosítania, valamint friss tőkét a műszaki korszerűsítéshez. A hajógyárak összadóssága a bankok felé 8,2 milliárd kúna, ezenkívül még 1,5 milliárd kúnára lenne szükségük a gyártás fenntartásához.

 

(Forrás: hmdk.hr)