vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.25. 

Oszkó külföldre ment népszerűsíteni a válságkezelést

A nyári szünet előtti utolsó napján a parlament MSZP–SZDSZ képviselőcsoportok által elfogadott adócsomag rossz üzlet az embereknek. A kormánynak nincs ágazati politikája, a Bajnai által unikumnak nevezett válságkezelés pedig nem az, hiszen az eddig meghozott döntések által nem kifelé haladunk a válságból, hanem egyre több gonddal kell szembenéznünk – emelte ki Mádi László országgyűlési képviselő a Magyar Fórumnak adott interjúban.

– Oszkó Péter külföldön akarja Magyarország tekintélyét növelni, és a válságkezelést népszerűsíteni. Képviselő úr, ön szerint mit kell népszerűsíteni ezen?

 – Azért megy, hogy újabb pénzt szerezzen, és próbálja aládúcolni azt a roskadozó szerkezetet, amely a mai magyar gazdaságban tetten érhető. Ez nem válságkezelés, ami most folyik Magyarországon. Kilenc hónapja nem történik semmi, ez az adócsomag sem jó a gazdaság fellendítésére. Ők magukat válságkezelő kormányként hirdetik, viszont semmi érdemit nem tesznek a válság kezelésére. Mert mi is számít válságkezelésnek a legtöbb országban? A gazdaság stabilitásának, a gazdasági teljesítmény növelésének, a munkanélküliség megugrásának elkerülése, a cégek, vállalkozások segítése, termékeiknek piac biztosítása és az adócsökkentés. Ez csak egy rövid felsorolás a teendőkből, és pontosan az ellenkezőjét hajtja végre a mostani kormány.

 – Miért mindig az MSZP–SZDSZ kormányok gondolkodnak megszorításokban, elvonásokban?

 – Mert nincs ötletük a helyzet megoldására, csak a pénzszerzés és az offshorozás megy nekik. Ez a mostani helyzet nem más, mint a hatalomhoz való foggal-körömmel történő ragaszkodás, csak most – mivel nálunk nincsenek választások – nem a magyar nép felé igyekeznek „szép” arcukat mutogatni, hanem a külföldi uzsorások felé mennek hajbókolni, megfelelni. Stratégia nincs, minden pillanatnyi reakció, a válasz, egy folyamatos programba kéne illeszkedjen. Amit július 1-jétől a kormány bevezetett, az sem adócsökkentés, hanem csupán adóátrendezés, és a vállalkozások állítják: semmit sem könnyített helyzetükön ez az intézkedéscsomag. A munkahelyteremtésre, és annak megtartására kéne, hogy legyen ötletük. De az is a stratégiába kell, hogy illeszkedjen, mert Magyarországnak meg kell találni egyrészt a helyét Európában és a világgazdaságban, másrészt azokat az ágazatokat, tevékenységeket, amelyben sikeres és jobb lehet a többi országnál. A válságkezelő stratégiának ezt a célt kell szolgálnia. De a demográfiai kérdés megoldása legyen az alapvető célkitűzés: a legalapvetőbb, és leghosszabbtávú érdek a magyar családok gyarapodásának, lelki, és létszámbeli megteremtése.

 – A családoknak gond a mindennapi megélhetés, a magyar vállalkozások a csőd szélére jutottak.

 – Világossá kell tenni, hogy a rendszerváltás igazi értelme az erős magyar középosztály lenne. Ma Magyarországon a multinacionális cégek erőfölénye jellemző a legtöbb ágazatban, és a magyar családi, kis és középvállalkozások lehetőségei rendkívül beszűkültek. Ez így nem piacgazdaság és demokrácia, hanem a tömegek manipulálhatósága, és a mamutcégek hatalommal való visszaélése.

 – Amíg az Európai Unióban átlagosan 1.5 százalékos volt a gazdasági visszaesés az elmúlt időszakban, addig Magyarországon 6 százalékos.

 – Ez a következő félévben még rosszabb lesz, s a jövő évben is mínuszos gazdasági növekedés várható. Közben pedig a kormány a saját vállát veregeti, hogy milyen különleges és egyedi válságkezelő modellt találtak ki. Nagyon szűklátókörű a kormányzat, amikor azt mondja: nem adok támogatást, mert így több marad az államkasszában. Csakhogy, ha nincs támogatás, akkor a vállalkozások kevesebbet tudnak termelni, a cégeknek el kell bocsátaniuk a munkásaikat, s így a munkavállalók felől az államkasszába befolyó összeg is erősen le fog csökkenni. Egy dologban valóban éllovasok vagyunk, ez pedig nem más, mint a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott hitel lehívása, eddig ugyanis mi hívtuk le a legtöbb pénzt az IMF-től. Az uniós pénzek lehívásával azonban nagyon komoly problémáink vannak, ezek a pénzek ugyanis nem jutnak el az emberekhez. A kormánynak jelenleg egyetlen célja van, az államháztartási-hiány csökkentése. Azonban minden próbálkozásuk ellenére a magyar államháztartás egyre rosszabb helyzetben van. Oszkó Péternek nem dicsekedni, hanem szerényen kellene viselkedni, mert ez a negatív mutató azt jelenti, hogy folyamatosan megyünk lejjebb és lejjebb, és még mindig nem értük el a gödör alját. Ha már nincsenek tartalékaik az embereknek, az drámai láncreakciót indíthat el.

 – Milyen költségvetése lesz Magyarországnak?

 – Mint az előzőekben annyiszor, összetákolt, koncepciótlan, alkalmatlan. Hányszor kellett az előzőt is módosítani, újragondolni, toldozni- foltozni. A pillanatnyi túlélés és az alibizés, a cselekvés illúzióját keltő intézkedés csupán. Lassan húsz éve képviselő vagyok, és a költségvetési bizottságban töltöttem ennek az időnek a nagyobbik részét, tudom azt, hogy a költségvetés egy eszköz arra, hogy az országban zajló eseményeket a gazdasági felemelkedés irányába tereljük. Nem hiszem, hogy a mostani körülmények között ez a kormány erre képes.

 – Oszkó Pétert közölte, januárban mindenki látja majd, hogy növekedett a bére. Mit szól ehhez?

 – Megint csak ámítás. Egyrészről ezt nem mindenki látja meg, főleg azok nem, akiket addig elbocsátanak, vagy csökkentett bérért kénytelenek dolgozni. Másrész a bér önmagában nem lényeges, az a fontos, hogy belőle hogyan lehet megélni, és ha az árak meghaladják a bérek növekedését, az életszínvonal romlik. Megszűnik a tizenharmadik havi bér, és nyugdíj, azon társadalmi csoportok, akik ebből részesültek. Nyilván az adótábla változtatása sem lesz kedvező és a reáljövedelmek is csökkeni fognak. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a kormányát öt évvel ezelőtt az adócsökkentés kormányának nevezte, azóta azonban mégis több mint egy tucat új adónemet vezettek be. Ezek a költségvetés állapotán semmit nem segítettek, a válságot nem előzték meg, nem oldották meg, és tovább növelték a szociális feszültségeket is. Amikor az MSZP adócsökkentésről beszél, az általában adóemelést vagy új adónemek bevezetését jelenti, amikor pedig az SZDSZ azt mondja, hogy nem szavaz meg adóemelést és új adónemet, akkor megszavazza. Az adótörvényeket megszavazó kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ megint egészen mást mondott, mint amit aztán tett a parlamentben.

 – Lesz elszámoltatás, ha önök kerülnek kormányra?

 – Azt gondolom, mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy legyen elszámoltatás, és visszanyerje hitelét az ország és a parlament. Ezen kívül a legsürgősebb intézkedéseket végre kell hajtani, ide sorolom a gyes-gyed korlátozó szigorításainak megszüntetését, azon túlmenően fejlődési lehetőségeket kell nyújtani a magyar vállalkozásoknak, családoknak, és gazdaságélénkítő törvényeket kell bevezetni.

 

Oláh János József