vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.31. 

Az EU Romániát és Bulgáriát még mindig korrupt országnak tartja

Brüsszel a napokban ismét figyelmeztette Romániát és Bulgáriát, hogy tegyenek hathatós erőfeszítéseket a szervezett bűnözés és a korrupció visszaszorítására. Erről írt a napokban a BusinessWeek.

 Amikor Bulgária és Románia 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, a többi tagállam határozott aggodalommal tekintett a két balkáni országban tapasztalható korrupcióra, továbbá arra a gyakorlatra, ahogy a bolgár kormány elnézi az országában működő bűnözői körök tevékenységét. Az EU-tagság első 30 hónapját követően azonban a problémák megmaradtak, és az EU szerint igencsak megkérdőjelezhető a politikai hatalom akarata a reformok végrehajtásával, valamint a problémák megoldásával kapcsolatban.

 Bulgária és Románia az EU 2007-es jelentése óta semelyik kulcsterületen nem ért el érzékelhető haladást, és a mostani elemzésben is számos problémát felsoroltak. Köztük említették azokat az intézkedéseket, amelyek alkalmatlanok a pénzmosás visszaszorítására, vagy a szervezett bűnözéssel kapcsolatos gyilkosságok felderítésére. A jelentések Bulgáriánál 21, Románia esetében pedig 16 problémás területet érintettek.

 - A szükséges reformok előfeltétele, hogy egy nemzeti konszenzus támogassa, beleértve a pártokat és a teljes intézményrendszert. A polgároknak érezniük kell, hogy senki sem állhat a törvények felett – idézik az Európai Bizottság elnökét, Jose Manuel Barrosót.

 A cikk szerint az igazságszolgáltatás rendszeréről, valamint a korrupcióellenes harcról szóló néhány nappal ezelőtt közzétett jelentés valószínűleg sokkolja majd a két országot – melyek már korábban is szenvedtek attól a közfelfogástól, hogy felvételük az európai klubba elhamarkodott volt –, és hasonló hatással lesz majd a még tagságra pályázókra, így Horvátországra és a még reménykedő Törökországra is.

 

(Forrás: erdely.ma)