vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.31. 

Avasi milliárdok

A világválság kilencedik és a permanens magyar válság ki tudja hányadik hónapjában vezető hír a rádióban, hogy a bűnüldözésben jeleskedő rendőrség milliárdos csalás után nyomoz. Elragad a fantáziám, bankok, földeladások, pártfinanszírozás, multik támogatása fut át rajta, amikor mondják a helyszínt is: Miskolcon élnek a csalók. Milliárdos nagyságrendben szereztek be hamis jövedelemigazolásokat azért, hogy a Fészekrakó program keretében lakást vehessenek az Avasi lakótelepen.

Az Avason? Itt valami nem stimmel. Az Avas az ország egyik leghírhedtebb lakótelepe, rengeteg bűnöző cigány él ott, az élet elviselhetetlen. Ki az a bolond, aki annyira oda akar költözni, hogy hamisításba keveredik érte?

Bolond… vagy olyan szegény ember – horribile dictu cigány ember –, akinek az Avas az egyetlen lehetősége, hogy lakáshoz jusson, s még ahhoz is kölcsönre van szüksége. A Fészekrakó programról van szó, tehát fiatalokról. Fiatalokról, akik lakni akarnak. Lakni joga van mindenkinek, még akkor is, ha ezt a kormány és a bankok lehetetlenné teszik. Nyilván laknának a Rózsadombon is, ha tehetnék, Bajnai és Gyurcsány közelében (bár lehet, hogy épp ehelyett választják az Avast). Nem a csalást vagy munkakerülést pártolom, de elképeszt a cinizmus, amellyel a politikai hatalom a legszegényebb és végtelenül kiszolgáltatott rétegeket állandóan fenyegeti, vegzálja és fojtogatja, miközben az igazi nagy gazembereket futni hagyja. A lakhatási csalók többsége valószínűleg cigány. Vagy nem. Valószínűleg munkát sem kap, nem is igen keres. Sorsa eldőlt már születésekor, az iskolában pedig véglegessé vált lecsúszása. Az ilyen tehát már az Avasra sem méltó, pusztuljon el az árokparton kölkeivel együtt. Hogy merik becsapni a méltóságos bankokat? Munka nincs, és ha van, nincs megfizetve. Az iskola most sem kap elég pénzt, amikor kevés a gyerek és sok a pedagógus, hogy kis létszámú csoportokban minden tanulót saját képességének, boldogulásának maximumára húzzon fel. A politika egyre lehetetlenebbé teszi a megélhetést egyre nagyobb tömegek számára. A kilátástalanság sosemvolt méretű. A hatalom erkölcstelensége is. Mi lesz ebből?

 

v.e.