vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.31. 

348 friss magyar diplomás Kárpátalján

Hagyományosan a beregszászi református templomban tartotta tanévzáró és diplomaosztó ünnepségét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. A templomba a főiskolai és a Rákóczi-zászló mögött felsorakozott főiskolai tanács és a meghívott vendégek vonultak be elsőként. Megyei és járási állami vezetők mellett a történelmi egyházak képviselői, a beregszászi főiskolával jó kapcsolatokat ápoló felsőoktatási intézmények, a kárpátaljai társadalmi szervezetek és a beregszászi magyar konzulátus képviselői és vezetői tisztelték meg jelenlétükkel az idei diplomaosztót, ahol többféle képzési formában összesen 348 hallgató vehette át oklevelét.

Dr. Soós Kálmán rektor ünnepi beszédében kijelentette: "Minden híresztelés ellenére, még ha a mindennapi tapasztalat nem is ezt mutatja ebben a nagy térségben, úgy gondoljuk, a jövő tudásközpontú társadalmában a szellemi kincs a legfőbb érték, ezért a kiművelt fők sokasága az igazi nemzeti vagyon, ebből kifolyólag a legjobb befektetés a tudás gyarapítása és terjesztése." Elmondta továbbá a rektor a következőket: "2009 nyarán a különböző képzési formában a Főiskolán 935 hallgató számára ért véget a tanév. A képzésben 591 nappali tagozatos, illetve 344 levelező tett eleget a követelményeknek.

 A mai napon intézményünkben 67-en vehetnek át államilag elismert egyetemi szintű oklevelet, 281-en pedig "bachelor" szintű diplomát, ezek között négy kitüntetéses: három angol és egy történelem szakos hallgató.

 A tanárképzés mellett a főiskola keretein belül működő Felnőttképzési Központ különböző pályázati programok – nyelviképzések, turisztikai, egészségügyi és szociális segítő, EU-ismeretek, ECDL, projektmenedzser – eredményeként ebben a tanévben 528 személynek biztosított lehetőséget, hogy tudásukat fejlesszék és ezáltal jobban érvényesítsék képességeiket a munkaerőpiacon.

 Jelzés értékű a végzősök tekintetében, hogy a körükben készített felmérés szerint döntő többségüknek már van állása, végzettségüknek megfelelően itthon igyekeznek elhelyezkedni, illetve folytatják tanulmányaikat. Emellett a tudományos munka iránti érdeklődés is tapasztalható, főleg a magyarországi PhD-képzés a népszerű. Munkánkat minősíti, s büszkék vagyunk rá, hogy egyik végzős diákunk, Nagy Enikő angol–történelem szakos hallgató első helyezést ért el a magyarországi tudományos diákköri konferencián, OTDT Pro Scientia aranyéremmel tüntették ki, Molnár Anita ugyancsak végzős, magyar–történelem szakos hallgató ugyanott harmadik helyezett lett. Tegyük hozzá, az elmúlt tanévben egy korábban, 2003-ban végzett angol–történelem szakos hallgatónk, Szimku András az Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma által meghirdetett vetélkedőn Kárpátalja legjobb angoltanára lett. Erősítette pozíciónkat a felsőoktatási intézmények között, hogy kézilabdacsapatunk megnyerte a megyei egyetemek és főiskolák bajnokságát.

 Mindez természetesen elképzelhetetlen a tárgyi és szellemi feltételek, az oktatói és nevelői háttér megteremtése és fejlesztése nélkül. Több mint százan vesznek részt ebben a nemes munkában tanári és nem tanári állomány, főállásúak és részállásúak, illetve immár a főiskolához kapcsolódva az iskolák és óvodák szakmai gyakorlatot vezető pedagógusai, közel 130-an...

 Ami a hozzánk érkező felvételizőkre vonatkozó eddigi adatokat illeti, még most csak azt tudjuk bejelenteni (a jelentkezés július 29-én zárul), hogy szakok közül a legnépszerűbb a könyvvitel és auditálás szak, itt 30 helyre már 50 jelentkező van, ezt követi a tanítói, majd a történelem és az angol szak."

 A végzősök nevében Séra Magdolna történelem szakos hallgató szólt az egybegyűltekhez, aki egy anekdotával kezdte, mely szerint egy tudósnak és egy professzornak másfél év kell ahhoz, hogy megtanuljon spanyolul, egy főiskolásnak viszont elég egy holnapi zárthelyi dolgozat (z. h.). Felsorolta, hogy mi minden könnyítette meg a beregszászi főiskola diákjai számára a tanulást: "...a jó és segítőkész tanáraink, az, hogy anyanyelvünkön tanulhattunk, hogy közösségben és barátok közt lehettünk. Köszönjük!"

 Dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke a főiskola kárpátaljai magyarságunk életében betöltött szerepéről beszélt. Mint fogalmazott: "Húsz esztendővel ezelőtt még nem álmodhattunk arról, hogy egyszer anyanyelvünkön köszönthetjük a friss diplomásokat. De még 1994-ben, tizenöt éve is – amikor alapítottuk az intézményt – több volt a kételkedő, mint aki hitt bennünk, hogy kiépíthető itt egy ilyen főiskola a vidéken, ahol értelemmel, anyanyelvünkön sokáig nem tanulhattak. Hihetetlen volt, hogy elismert képzés is lehet abból a tudásból, amit magyar nyelven kap a diák. Bebizonyítottuk. Immár kilencedik alkalommal gyűltünk össze, hogy diplomát adhassunk azoknak, akik megküzdve az előírásokkal, a választott tudományok rendszerével, megérhették e nemes, felemelő pillanatot." Végül a diákokhoz intézett tanácsai és jókívánsági után Madách Imre szavaival búcsúzott: "Ember, küzdj és bízva bízzál."  

A végzős diákok esküje után szakok- és szakpárokként 348 friss diplomás vehette át oklevelét dr. Orosz Ildikó elnöktől és dr. Soós Kálmán rektortól.

A történelmi egyházak képviselői közül Gulácsy Lajos nyugalmazott református püspök, Bendász Dániel görög katolikus esperes, Bohán Béla beregszászi római katolikus plébános és Margitics Jaroszlav beregszászi görög katolikus parochus köszöntötte az immár diplomás fiatalokat.  

A diplomaosztó ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget.

 

(Forrás: karpataljalap.net)