vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.31. 

MÉCS Családközösségek VI. Európai Találkozója

Mottó: "Európa megújulása a családok lelki megújulása által"

 Pannonhalma a bencés vendégszeretet jegyében adott otthont június 20-24. között a MÉCS Családközösségek VI. Európai Találkozója több mint félezer résztvevőjének.

 Az egyhetes lelki-kulturális és közösségi programsorozaton tíz ország képviselői vettek részt: spanyolok, olaszok, szlovákok, portugálok, máltaiak, norvégok, de érkeztek résztvevők Thaiföldről, Japánból és az Egyesült Államokból is. Magyarország számos településéről jöttek el a MÉCS közösségek tagjai, házaspárok gyermekeikkel.

 Szent Márton hegye „elmosolyodott”. Nehéz érzékeltetni ennek az ötnapos találkozónak az egészen kivételes hangulatát. Akik ide ellátogattak, nem egy szokványos konferenciának lehettek résztvevői, amelyen okos előadók egymást követve okosakat mondnak… Házaspárok, családok érkeztek sok- sok gyermekkel. Az életkori megoszlás az újszülöttektől az időskorúakig terjedt, a derékhadat a 30-40-es korú többgyermekes családok képviselték.  

A programot kivételes gondossággal tervezték ÉLET- szerűre a szervezők: dr. Ménesi Balázs és felesége Krisztina, a magyarországi MÉCS vezetői; Dabóczi Ferenc és felesége Györgyi, valamint dr. Dabóczi Kálmán és felesége Vera. Az ő munkájukat segítette a rendezvény létrehozása és lebonyolítása kapcsán közreműködő mintegy 150 önkéntes a gyermekfelügyelőktől és „forgalomirányítóktól” kezdve a recepciót működtetőkön át egészen a budapesti repülőtér és Pannonhalma közötti „taxiszolgálatot” ellátókig.

 Az ötnapos program jól szerkesztve és párhuzamosan tartalmazott minden korosztálynak megfelelő, lelki, kulturális, és szabadidős tevékenységeket. A mintegy 250 fős gyermeksereg korosztályonként, számos csoport foglalkozásain vehetett részt a gyermekmegőrzéstől a sportprogramokon keresztül a kiscsoportos beszélgetésekig. Az előadók sorában köszönthettük Bíró László püspök atyát, Andrásfalvy Bertalant, Surján Lászlót, Sallai János pszichológust és feleségét.

(A MÉCS közösségekről bővebben: www.mecs.org.hu )

 Egy püspök és a „Lélek – Jelen – Lét”

A találkozó lelki házigazdájának szerepét Bíró László püspök atya vállalta, aki számos a MÉCS közösségekhez kötődő paptestvérrel együtt a találkozó teljes időtartama alatt jelen volt. Az ő igényes előadásai, elmélkedései, és a pannonhalmi bazilika ezeréves falai között megtartott szentmisék, valamint az érkezők Isten és egymás iránti lelki nyitottsága határozta meg a találkozó testvéries, derűs légkörét.

 Bevezetőjében püspök atya Szent Erzsébet történetét idézte fel a valódi érték örök voltára példaként: Amikor a „evilág számon kérő szavára” Erzsébet kötényét kinyitotta a szegényeknek ajándékba szánt kenyerek rózsákká változtak: a jóság szépséggé nemesedett. Az igaz értékeknek az emberéletben való megnyilvánulásai kapcsán emelte ki, hogy „szent az, akinek a jelenlétében nincs kétségünk afelől, hogy Isten létezik”.

A LÉT, nem köznyelvi fogalmunk. Sokkal inkább filozófiai emelkedettségű, a minőségre is utaló kifejezés. Pannonhalmán öt napnyi LÉT, létezés, minőségei élet született és növekedett a résztvevő a MÉCS közösségek tagjaiban, házaspároktól a legkisebb gyermekekig egyaránt.

Részesülhettünk egy nagyobb Jóból, hogy életünk áldott létezéssé emelkedjék.

 

Orbán Péter