vissza a főoldalra

 

 

 2009.08.03. 

In memoriam Püski Sándor

2002-ben jelent meg Püski Sándor: Könyves sors - Magyar sors c. könyve kiadója gondozásában. Most a Püski Sándor által írt kötet utószavából idézünk.

 „Mostanában szokatlanul sokat beszéltem a TV-nek, rádiónak, sajtónak, itt csak az egyik, az egész pályánkat átfogó utolsó beszélgetésben a befejező kérdést és választ idézem:

 «Úgy látszik, hogy a nehéz és küzdelmes életpálya ellenére egy megelégedett ember ül velünk szemben. Fogalmazhatunk úgy is, hogy egy boldog ember?

 Ha egy szóval kell rá felelnem, akkor: igen.

Ha csak az irodalmi szerep beteljesüléséről beszélek hosszabban, akkor is némi fenntartással: igen.

Ha azonban arról a politikai szándékról és szerepről beszélek, amiért annak idején ezt a pályát választottam, és ami a 40-es években már teljes sikerrel bíztatott, akkor nem-et kell mondanom. S nem-et kellene mondania a két világháború közötti nagy író-és politikus-nemzedékünknek is, ha még tudnának beszélni. Mindenek ellenére azt hiszem, válaszunk egy elégedett sóhajtás lehet: amit ebben a rettenetes korszakban megtehettünk, megtette mindenki közölünk a maga módján.»

 Szóval nem váltottuk meg a világot, még a saját nemzeti közösségünket sem, de a mégiscsak folyó megváltásban – a népi mozgalom hatásában – néhány csepp erejéig ott vagyunk és maradunk mi is a többiekkel együtt.

 Többször beszéltünk róla Ilussal egymás között és másokkal is: hogyan tudtuk ép testben ép lélekkel megélni lényegében a teljes magyar huszadik századot, nemzetünk legsúlyosabb vészkorszakát a két világháborúval, a trianoni és párizsi országcsonkításokkal, a 45 éves szovjet-megszállással?

Most, hogy fiaink elolvasták történetünk iratait és vallomásait, ők is ezt a választ hiányolták. Szerintük is még a gyermekként, majd növekedő fiatalemberként és családtagként megélt sűrű baráti esték, jó ételekkel és poharazásokkal is járó – a lehallgatás veszélye ellenére is szabad – beszélgetések, csendes mulatozások, az első könyves működésünkkel megnyert közösségünk szeretete és bíztatása, a választott íróink nagyobb részének a magatartása, az 50-60-as években egy új írónemzedék beérése és mellénkállása, mind ezt segítették. A mi íróasztalunkat nem tudták a folyósóra kirakni. A fejünk és a szívünk – jóban-rosszban- mindig és együtt működött. Az újra és újra megszerzett önállóság, az erkölcsi és anyagi függetlenség állandó igénye, a lelkiismeretünk nyugalma és békessége őrizett – s most már reméljük – őriz meg bennünket a számunkra érvényes idő végezetéig.

 Bp., 2002. február 4.

Püski Sándor.

 (Forrás: Könyves sors-Magyar sors, Püski, Bp, 2002)