vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.31. 

Felszámoltak 17 000 vállalkozást - Világválság Szerbiában

Az év első fele igazán veszteségesnek bizonyult a kisiparosok esetében, Szerbiában több mint 17 000 iparos műhely tulajdonosa kényszerült felszámolni vállalkozását. Ez a szám körülbelül ezerrel magasabb, mint a tavalyi év során megszűnt iparos üzemek száma.

 A válság leginkább a különféle kisipari termeléssel foglalkozókat sújtja, míg a szolgáltatásokat nyújtók (például cipészek, táskajavítók) továbbra sem üzletelnek rosszul.

 Mindemellett, úgy tűnik, az olcsó kínai áru még a gazdasági világválságnál is nagyobb problémát jelent a kisiparosok számára.

 Főként a cipészek és egyéb javítási szolgáltatásokat nyújtók panaszkodnak, s azt mondják, könnyebb elviselni a válságot is, kisebb vevőszámot is, mint – ahogyan sokan nevezik – a lojalitást nem ismerő konkurenciát.

 A fentiekkel ellentétben, a kiskereskedések valóban egyre nehezebben tudják magukat fenntartani. Ez Belgrád utcáit járva is megfigyelhető, mert amíg kiadásra váró üzlethelyiségből akad bőven, bérlőt nagyon nehéz találni manapság.

 A Szerbiai Gazdasági Kamara elvárja az államtól, hogy olyan intézkedéseket foganatosítson, melyekkel segíthetnének a kisiparosok nehéz helyzetén.

 

(Forrás: magyarszo.com)