vissza a főoldalra

 

 

 2009.07.31. 

Megbukott az egészségügy privatizációja

Dr. Kovács László, a MIÉP elnökhelyettese, címzetes egyetemi docens, orvos-igazgató, bőrgyógyász főorvos: Bennünket, akik a kezdettől kimondtuk azt, hogy a reformnak álcázott gazemberség, az egészségügyet szétverő intézkedéssorozat népirtással felérő cselekedet, és meg kell akadályozni, hogy végrehajtsák, most háttérbe akarnak szorítani. Nemcsak a népirtás tényét, hanem annak a felelőseit is megneveztem, Gyurcsány Ferenc, Molnár Lajos és Horváth Ágnes személyében, és prognosztizáltam, hogy egy majdani jogállamban, egy független magyar bíróság hatályos jogszabálya szerint annyi börtönbüntetésre számíthatnak, hogy a műanyag bilincs is elrohad a kezükön. A média és a magyar kormány persze ezeket a kijelentéseket nehezen viselte, az bántotta őket, hogy ezt valaki tisztán látja, és ki is meri mondani, nevén nevezi a tetteseket.

 – A privatizáció tehát megbukott?

 – Totálisan. Például a hevesi egészségügyi intézményekben nagyon súlyos a helyzet, a szocialista vezetésű önkormányzat az elmúlt években 9 kórházigazgatót menesztett, kiszervezte a gyógyszertárakat, és a tiltakozások ellenére szerződést kötött a HospInvesttel. A szerződésben 6 milliárdos fejlesztéseket ígért a kezébe kerülő kórházaknak. Ezzel szemben az elmúlt években több mint 4 milliárdos beszállítói tartozást halmozott fel, valamint 1,2 milliárd forintos banki hitelt vett föl. A fejlesztésekből pedig semmi sem valósult meg. Miután a HospInvest csődvédelmet kért, a szocialisták is belátták, hogy rossz döntéseket hoztak. Ezért előre menekülve egy 13 pontból álló előterjesztést fogadtak el, mely azonban nem más, mint menekülés a felelősségvállalás elől. Ezzel az előterjesztéssel létre kívánnak hozni egy 10 millió forint törzstőkével rendelkező nonprofit szervezetet, valamint 500 millió forintot is biztosítanának a szervezet számára. Ez az 500 millió forint azonban nem létezik a költségvetésben, tehát, ha nem lett volna ez a mostani botrány, akkor a szocialista vezetésű önkormányzat 500 millió forinttal megtámogatta volna a HospInvestet. A Markhot Ferenc kórházban a kardiológia ismét összeomlóban van, ugyanis azok a kardiológusok, akik Budapestről járnak le, már régóta nem kapják meg a pénzüket, és ezért inkább nem mennek a megyei kórházba. Látszik, hogy a szocialisták egészségüggyel kapcsolatos bűnös szándékukról nem mondtak még le, és félő, hogy ha a beszállítók nem kapják meg a pénzüket, az orvosokat nem fizetik meg, akkor egyik pillanatról a másikra össze fog omlani az egészségügyi rendszer a megyében, lehetetlenné téve több százezer ember egészségügyi ellátását.

 – Mi lesz ezekkel az intézetekkel?

 – A HospInvest úgy járt, mint a cigánygyerek, aki túl akarta teljesíteni apját, és a szégyen végigfolyt a lábaszárán. A beruházó elmegy, és visszaszáll az önkormányzatokra az intézmények működtetése. Hogy milyen állapotokban kapják vissza, az még a jövő kérdése.

 – Székely Tamás egészségügyi miniszter papagájként ismétli, hogy több pénzt kapott az egészségügyi ellátórendszer. Mi az igazság?

 – A miniszter úr az OEP éléről ejtőernyőzött a bársonyszékbe, amit elmondott, az szerves összefüggésben van a Gyurcsány Ferenc, Molnár Lajos, és Horváth Ágnes által képviselt hazugságokkal. Valóban megemelték a HBCS súlyszámösszegét, ez tényszerűségében állja a helyét, de nem teszi hozzá azt, hogy az előző évi teljesített homogén betegségcsoportokból adódó finanszírozási összegnek 2009-re vonatkoztatva 70 százalékát fizetik ki emelt súlyszámösszeggel, a maradék 30 százalék, (úgynevezett lebegtetett súlyszámöszszeg) és ennek a mértékét az egészségügyi pénztár, illetve a szakminisztérium együtt határozzák meg. Tehát az egészségügyi intézmények nem jutnak több pénzhez, és különböző elvonások is sújtják a működést. Ráadásul minden lehetőséget megragadnak, vizslatják, szimatolják a kórházakat, hol lehet apró hibákat találni, amiért  milliókra büntethetik. A Bajnai-kormány további elvonásokat jelentett be, amit szigorúan meg is fog tenni. Igaza van a szakmai szervezeteknek, hogy a magyar egészségellátó rendszer úgy szerkezetében, felépítettségében, kiszolgáló személyi állományában a végóráit éli, és olyan katasztrofális helyzet előtt áll, hogy bármelyik percben összeomolhat. Miért kullogunk mi állandóan a világ után? Miért fizetünk mi állandóan? Magyarországon miért az a probléma, hogy egy újonnan alkalmazott gyógyszert melyik offshore cég gyárt, miért nem tudunk részt venni az orvoslásnak a vérkeringésében? Magyarországon az Egészségügyi Minisztériumnak nincsen koncepciója. Ez nyilvánvalóan elvezethet oda, hogy az egészségügy visszafordíthatatlan károkat szenved.

 – Mivel lehetne megmenteni a haldokló magyar egészségügyet?

  -A legfontosabb, hogy ez a kormány végre eltűnjön. Nem elég a kormányváltás, teljesen új szemlélettel kell megoldani a krízishelyzetet. Be kell kerülni a MIÉP-nek a parlamentbe, hiszen a mi programunk olyan, amivel rendbe lehet hozni az országot. Fel kell világosítani az embereket, hogy van jobb megoldás, lehet ezen a földön nyugodt és boldog életet élni, de azonnal cselekedni kell. Az igazság kiderítése hosszú folyamat lesz, egészében kell majd megvizsgálni a kialakult helyzetet, a bűnösöket, akik előidézték, pedig felelősségre vonni. Ki kell mondani:az egészségügy privatizációja, a működő egészségügyi intézeteknek ilyen magánosítása törvény által tiltott megoldás. Ami az ominózus HospInvest izraeli gyökerekkel rendelkező cég kezébe került Eger, Hatvan, Gyöngyös, Barátfürdő, Mátraháza, Kiskunhalasi kórházak körül történt, az bűncselekmény. A HospInvest saját kárán tapasztalhatta, hogy mint magánbefektető megbukott, és azok is, akik biztatták a háttérből. Létrejött egy szövetség az OEP-pel szemben, hogy a kórházak, egészségügyi intézetek megkapják mindazt, ami a tisztességes egészségügyi ellátáshoz szükséges, és finanszírozásból megilletné őket. Nem fogják megkapni. Az egész ország csődben van, az oktatástól a nyugdíjrendszerig, ami értelemszerűen mindig az egészségügy és szociális rendszeren csapódik le. Azok, akik most a kormánnyal, és az egészségbiztosító pénztárral szemben szövetségre léptek, ezek mind kívánták, óhajtották, propagálták azt a reformnak álcázott tönkretevő, szétzúzó, ellehetetlenítő szerkezetátalakítási modellt, amit a jelenleg is regnáló kormányzat és a liberális egészségügyi tárcavezetők rákényszerítettek erre az országra. Akarták és kívánták azt a rendszert, amit a nemzetgyűlölő SZDSZ rámért a magyar egészségügyre, a magyar társadalomra, a magyar betegekre, ezért tart itt az ország. Mi pedig kezdettől fogva világosan megmondtuk, hogy ez rossz. Tudjuk a megoldást, láthatja mindenki, nekünk hihetnek.

 

Oláh János József