vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.05. 

Árpád-házi Jolánta, a katalánok hadi tanácsadója

Már több mint tízezer látogatót fogadtak Barcelonában azon a kiállításon, amelyet nemrég nyitottak meg a Katalán Történeti Múzeumban, Királylányok messzi földről – Középkori kapcsolatok Katalónia és Magyarország között címmel. A katalán autonóm kormány, a barcelonai magyar konzulátus, a hazai nemzeti múzeum és a katalánok történeti múzeuma összefogásával létrejött tárlat rekord nézőszámot produkál, és igazi érdekességeket mutat be a barcelonai múzeumba járóknak.

"Az eddigi látogatócsúcsot a Franco börtönei című tárlat tartotta, amelyre 1996-ban 2600-an voltak kíváncsiak, ehhez képest kiugró sikernek számít ez a kiállítás, amelynek összeállításán négy évig dolgoztak a szakemberek" – mondja Végvári Tamás, a madridi magyar nagykövetség oktatási és kulturális szakattaséja. Hozzáteszi: dinasztikus kapcsolatokra, és a két nép közötti fontos találkozási pontokra élezték ki a tárlatot, amely az 1300–1500 közötti időszakra koncentrál.

 Révész László, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti osztályának vezetője volt az, aki magyar részről szakmailag beszállt a munkába. Lapunknak elmondta, a tárlat a történelmi, pontosabban középkori csomópontokat veszi sorra, amikor a két nép – így vagy úgy – találkozott. "Már 942-ben elértek a kalandozó magyarok Katalóniába, erről a córdobai kalifa feljegyzései árulkodnak" – kezdi a szakértő, majd elmondja, hogy innen egy nagy ugrással II. Szilveszter pápánál találhatjuk magunkat, aki arról nevezetes, hogy ő küldte a koronát Szent István királyunknak. Aztán – a teljesség igénye nélkül – említhetjük még a kiállításban szereplő húzónévként III. Béla királyunk fiát, Imrét, aki Aragóniai Konstanciát vette feleségül, és a vele érkező katalán nemesek fontos szerepet játszottak a mi történelmünkben is. Révész László elmondta, hogy a katalánok nyomon követték Hunyadi János török elleni "ténykedését". Nem hagyhatjuk ki a sorból Aragóniai Beatrixot, Mátyás király feleségét sem, aki fontos közvetítő szerepet játszott a magyar reneszánsz kialakulásában.

 És ott van Árpád-házi Jolánta, is aki nemcsak termékeny felesége volt Hódító Jakab aragóniai királynak, hanem remek katonai tanácsokat is adott a férjének, ami azért fontos, mert ez időben alapozták meg a katalán-aragóniai területek függetlenségét, és ekkor űzték ki a mórokat az Ibériai-félszigetről. Árpád-házi Jolántáról (II. András lányáról) már Szabó Ferenc barcelonai főkonzul mesélt nekünk, azt is elmondta, augusztus 2-ig, azaz a kiállítás zárásáig, minden pénteken a magyar kulturális események zajlanak a Katalán Történeti Múzeumban a tárlat kísérőprogramjaiként. Egyebek közt koncertek, filmvetítések lesznek; a katalán közönség láthatja Kocsis Ágnes Friss levegő, Pálfi György Hukkle, Herendi Gábor Valami Amerika című filmjét is. A főkonzul szerint a dinasztikus kapcsolatok miatt egyébként is kedvező a magyarok megítélése Katalóniában, remélik, ehhez még hozzá is tudnak tenni egy kicsit. A most kiállított tárgyak között egyébként megtalálhatók a legkülönfélébb korabeli iratok, feljegyzések; érkeztek tárgyak a lyoni képzőművészeti múzeumból; láthatunk itt Corvinákat is, Aragóniai Konstancia sírjában talált ékszereket és III. Callixtusz pápa ornátusát (szertartási díszöltözetét), aki, nem mellesleg, Hunyadi János törökellenes hadjáratainak egyik legnagyobb támogatója volt.

 A kiállításról, amely szeptemberben hazánkban is látható lesz, Gulyás András, aki az előző barcelonai konzulként a tárlat kiötlője volt, elmondta, hogy azt szeretnék megmutatni, milyen közel állnak hozzánk a katalánok. Így, látatlanban is bízvást mondhatjuk: elérték céljukat.

 

Zalka Szilivia

 

(Forrás: Magyar Hírlap)