vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.05. 

Orient Express kultúrvonat

Egy új európai kulturális identitás kialakítása jegyében születetett az Orient Expressz színházi projekt ötlete, amelynek lényege az utazás, a migráció témáját feldolgozó, hat országból – Törökország, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Németország – származó előadások bemutatása a legendás luxusvonat egykori útvonalán található 11 városban, Ankarától Stuttgartig.

 A május 14-én Ankarából útjára indult Orient Express igazi vándorszínház, lakókocsikkal, öltözőkkel, stb., amelynek egyik vagonja hidraulikus berendezéseknek köszönhetően pillanatok alatt működőképes színpaddá alakul, fényszórókkal, erősítő berendezésekkel, miközben a közönség a pályaudvar peronjáról nézheti az előadást. A kultúrvonat Bukarest és Craiova után május 31-én érkezett Temesvára, ahol vasárnap és hétfőn esténként három előadást láthattak a nézők: a stuttgarti Schauspiel Staatstheater 80 nap, 80 éjszaka című, a craiovai Marin Sorescu színház Occident Express és az ankarai Török Állami Színház Ex-press című előadásait (a craiovai társulat mindkét estén fellépett).

 A stuttgartiak Soeren Voima izgalmas darabját, a Romániában készült „hamis” plüssmaci és plüsstigris 80 napig tartó balkáni kalandjairól szóló megható történetet adták elő. Az Alex Boureanu rendezte craiovai előadás Matei Vişniec Occident Expressében a nyugati világban elterjedt Románia-klisék, közhelyek szatirikus tárlatát mutatja be, míg az ankarai zenés-táncos előadás a nyugatra igyekvő török vendégmunkások sivár világába vezeti a nézőt.

 

(Forrás: Nyugati Jelen)