vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.05. 

Gorbacsov támogatja II. János Pál boldoggáavatását

 „Hihetetlen ember volt, nagy humanista: kész vagyok személyesen támogatni Karol Wojtyła ügyét” – foglalt állást nyilvánosan Mihail Gorbacsov, a volt Szovjetunió egykori elnöke. „Úgy vélem, szentté kellene avatni, átlagon felüli, rendkívüli ember volt – emlékszik vissza Gorbacsov a Szentatyával való többszöri beszélgetésére. „A pápának számos kérdésről megvolt a saját véleménye, és szerintem teljesen igaza volt. II. János Pál hangsúlyozta, hogy Európának két tüdővel kell lélegeznie. Ez azt jelenti, hogy Nyugat- és Kelet-Európának egyenrangúnak kell lennie, és ez így helyes. Azt mondta nekem, hogy az új világrendnek szilárdnak, méltányosnak és emberségesnek kell lennie, és én ezeket a szavakat több százszor ismételtem az egész világon” – mondta Gorbacsov a La Stampának adott interjújában május végén.

 A peresztrojka atyjának nyilvános vallomása ez húsz évvel azután, hogy a Vatikánban sor került a pápával való történelmi találkozójára. Gorbacsov már a legutóbbi Assisiben tett látogatásakor elmondta, hogy a Karol Wojtyłával való személyes találkozások kitörölhetetlen nyomot hagytak lelkében. Mihail Gorbacsov most el akarja küldeni személyes és közvetlen élményét II. János Pál rendkívüli személyiségére vonatkozóan – írja a La Stampa.

 Gorbacsov elmondása szerint legfőképpen meleg, emberi szeretete érintette meg és az a képessége, hogy közös nevezőre tudott jutni egy olyan emberrel is, aki az ateizmusban nőtt fel. Még Jaruzelski tábornok is úgy jellemezte Gorbacsov előtt az egyházfőt néhány szűkkörű csúcstalálkozó alkalmával, mint „mindenekelőtt a béke emberét”.

 A boldoggáavatás dátuma előreláthatóan 2010. április 2., a pápa halálának ötödik évfordulója. „Gorbacsov határozottan nagyrabecsüli II. János Pált, s ez fontos és jelentős tanúságtétel – állapította meg Achille Silvestrini bíboros. „Azonnal bizalommal teli légkör, spontán összhang jött létre közöttük, amit a párbeszéd közös szándéka segített.”

 

(Forrás: magyarkurir.hu)