vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.05. 

Čaplovič „árulkodó júdásai” és „szájhősei”

Dušan Čaplovič úgynevezett szlovák kisebbségi miniszterelnök-helyettes a közelgő európai parlamenti választások alkalmából nyilatkozatot adott ki, amelyben kerekperec azt követeli, hogy az ország polgárai még véletlenül se a nemzetiségeket képviselő jelöltekre, esetleg más demokrata politikusokra szavazzanak, hanem a káromkodókra, gyanús kvótaügyekbe keveredő vagy túlárazott, faliújságos tendereket meghirdető pártok embereire adják voksukat június 6-án.

A Smer politikusa ugyanis a kedden kiadott üzenetében azt írja, hogy nem szabad „árulkodó júdásokat” és „szájhősöket” választani, hanem csak olyan jelölteket, akik Szlovákia nemzeti érdekeit akarják érvényesíteni az Európai Parlamentben. „Nagyon nem örülnék, ha a nagy presztízzsel járó posztokat szélsőségesek vagy szájhősök, árulkodó júdások töltenék be. Tehát olyan emberek, akik Európát a 19. és a 20. századba vetik vissz, gyűlöletet terjesztenek és az itthoni problémákat külföldön való vádaskodásokkal akarják megoldani” – olvasható Čaplovič EP-választási nyilatkozatában.

Az úgynevezett kisebbségi miniszterelnök-helyettes nem részletezi, hogy kire gondol, amikor a „júdásokról” meg a többi nemzetellenes individuumról ír, de valószínűleg nem a legnagyobb „botrányhősökre”, Ján Slotára, Ján Mikolajra, Jaroslav Izákra, Marian Janušekre, Ján Chrbetre gondol. „Szlovákia már otthonra lelt az Európai Parlamentben. Látjuk azonban, hogy az EP-t átmeneti lakásnak tekintik a politikusok, akik minden másra felhasználják mandátumukat, csak arra nem, hogy harcoljanak az európai egységért és a nemzeti identitásért” – fogalmaz Čaplovič.

Álljon itt egy rövid megjegyzés: Amikor a szlovák „kisebbségi miniszterelnök-helyettes” árulkodó júdásokról tesz említést, bizonyára elfelejti, hogy annak idején a pilisszentkereszti szlovákok is rögtön Pozsonyhoz fordultak, amikor elveszni látszott a székházuk. Ami pedig a 20. századot illeti, a végefelé azért történtek olyan események is, amelyek miatt nem kell szégyenkezni a 21. században sem. Még akkor sem, ha Čaplovič éppenséggel ennek az ellenkezőjét gondolja.

 

(Forrás: felvidek.ma)