vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.05. 

A magyar földet semmiképpen ne engedjük ki a kezünkből

A Magyar Igazság és Élet Pártja Karcsai Ifjúsági Tagozata, a Karosi Református Egyházközség, valamint Karos Község Önkormányzata az idén is megemlékezést tartott az I. világháborúban elesett hőseink emléktáblájánál, mely a helyi református templomban található. Május 23-án szép számban gyűltünk össze, hogy megemlékezzünk a „nagy háborúban” elesett hőseinkről. Az ünnepi alkalomra főként helyiek és a szomszéd község (Karcsa) lakói látogattak el, de Zemplén más tájairól is érkeztek a vendégek. Először köszönthettük Karoson Csurka István írót, a Magyar Igazság és Élet Pártja elnökét és kíséretét.

15 órára megtelt a Polgármesteri Hivatal és a Művelődési Ház előtti parkoló és a székely kapuval kezdődő ösvényen együtt sétáltunk a templomba, szinte teljesen megtöltve annak padsorait. A gyülekező ének után bevonultak a BAZ megyei Lovas és Huszár Bandérium tagjai, és a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjai, korabeli öltözékben, s előbbiek a nemzeti imádságunk, a Himnusz alatt kardjuk előre tartásával adták meg a tiszteletet. Vincze Marianna köszöntötte az egybegyűlteket és elmondta, hogy miért fontos megemlékeznünk hőseinkről. Az istentiszteletet Pocsai Ferenc – makkoshotykai református lelkipásztor – tartotta, aki a szószékről felolvasta Isten igéjét, Máté evangéliumából. Az ige Jézus megkísértéséről szólt, pontosabban a harmadik kísértésről, melyben felkínálja a Sátán Jézusnak a világ összes országát, de Jézus nem fogadja el, mert a gonosszal és a bűnnel nem köt alkut. Az ige minket is arra figyelmeztet – ebben a rohanó és züllött erkölcsű világban –, hogy a bűnnel semmiféle alkut, kompromisszumot ne kössünk. Ne dőljünk be látszatígéreteknek, hanem keresztény emberhez méltó erkölcsös életet éljünk. Az igehirdetés után Vincze Marianna elszavalta: Babits Mihály – Miatyánk, 1914 című versét. Ezt követően még két verset hallgathattunk meg. Először Szabó Ágnes tolmácsolásában hangzott el Sajó Sándor: Magyar kereszt című költeménye, majd Pásztor Luca József Attila: Bús magyar éneke, című versét szavalta el. Fülöpné Vadon Erzsébet, Mártonffy Miklós szerzeményét, a Píros szív, fehér hó, zöld levél című dalt énekelte. Elragadó hangjával szinte betöltve a templomot, zongorán közműködött Bacskai Csaba. A koszorúzás előtt Czinke Sándor szavalatát hallgathattuk meg, aki Sajó Sándor: Magyar ének 1919-ben című költeményét adta elő. Az emléktábla alatt a hozzátartozók nevében – Jáger Zsolt, valamint a Magyar Igazság és Élet Pártja Karcsai Ifjúsági Tagozatának képviselői, a Magyar Igazság és Élet Pártja elnöke, Csurka István és a zempléni régióvezetője, Várkonyi József, Karos Község Önkormányzatának képviselői, az Etelköz – Karos Alapítvány képviselői, a Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület képviselői és a Karosi Polgárőrség képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A koszorúzás alatt a BAZ megyei Lovas és Huszár Bandérium tagjai és Mezősi László – kuruc ruhában – álltak díszsorfalat az Úr asztala körül. Valamint a halkan felcsendülő Doberdó című dal tette még ünnepélyesebbé az eseményt. Ezt követően Nagy Géza megható énekét hallgathattuk meg, aki egy nagyon szép dalt adott elő, anya és a fronton harcoló fia levélváltásáról, majd egy csokor virágot helyezett el az emléktábla alatt. A megemlékezést a Karosi Leányzók éneke zárta, akik Koltay Gergely: Szállj, Sólyommadár című szerzeményét adták elő. Vincze Marianna egy kis szeretetvendégségre invitált mindenkit a helyi művelődési házba, ahol Csurka István író, a MIÉP elnöke tartott fórumot. Meghatódva köszönte meg a meghívást erre a megemlékezésre. Beszédében jó hírrel szolgált az egybegyűlteknek, mely szerint a liberális eszmékre épülő piacgazdaság összeomlott, és azok, akik a pénzünket naponta – különböző eszközökkel és különböző okokra hivatkozva – ellopják, el fognak tűnni a világ színteréről. Nekünk, magyaroknak az a dolgunk, hogy saját kezünkbe vegyük az országunk irányítását, és a magyar földet semmiféleképpen ne engedjük ki a kezünkből. Csurka István figyelmeztetett arra, hogy a mai magyar politikában megjelenő „trójai Balók” veszedelmesek, és jól gondolja meg mindenki, hogy kire szavaz és ki mellé áll, mert könnyen az ellenkezője következhet be annak, mint amire számított. A rendezvényt kötetlen beszélgetés és korai estebéd zárta. Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy felejthetetlen élményben volt része mindenkinek, aki ezen a gyönyörű, napsütéses napon ellátogatott a karosi templomba.

 

Vajda Sándor, a MIÉP IT elnöke