vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.12. 

Magyar utcanevek Szatmáron

Az utcanevek magyarosítását szeretné elérni a szatmárnémeti önkormányzat RMDSZ-es frakciója, az erre vonatkozó határozattervezetet a következő rendes tanácsülésen tűznék napirendre.

 A Krónika című kolozsvári napilap június 9-ei száma szerint Szatmárnémetiben minden olyan utcanevet lefordítanának magyarra is, amely a nyelv szabályai szerint lefordítható.

 Ha ez nem lehetséges, a román megnevezés mellé odakerülne az „út, utca, sugárút, tér" szócska. Ez korántsem minősül utcanév-módosításnak, a személyi igazolványokban és egyéb hivatalos okmányokban továbbra is a régi megnevezés maradhatna.

 A magyar feliratozás apropóját a városban készülő digitális utcanévjegyzék adta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői számára. Már arról is született tanácsi határozat, hogy az újonnan létesítendő utcákat fele-fele arányban magyar és román személyiségekről neveznék el. A táblák cseréjéről egyelőre még nem született határozat, első lépésben a magyar utcanevek jogi alapját kívánják megteremteni.

 Az utóbbi években a városi tanács a Bethlen Gábor tér, Kossuth-kert, Páskándi Géza, Szilágyi Domokos, Gellért Sándor, Teleki Blanka, Csipler Sándor és Mese utca, Ruha István-átjáró, Ács Alajos Stúdióterem, Gyurkán György Sportterem elnevezéseket hagyta jóvá. Emellett 2004-ben a középületekre is magyar feliratok kerültek.

 

(Forrás: erdely.ma)