vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.12. 

A VMDP a menekültekről és Vajdaságról

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) választmánya június 6-án megvitatta a menekültek kitoloncolásával kapcsolatos új mozzanatokat, valamint a politikai rendszer átalakítására vonatkozó új kezdeményezéseket. Megállapításai a következők:

1. A sajtótudósításokból kiderül, hogy a nyugati államokból folyamatosan érkeznek kitoloncolt szerbiai menekültek. Az illetékes belgrádi menekültügyi iroda adataiból kiderül, hogy az elmúlt három évben, leginkább Németországból, Svájcból és Svédországból, mintegy 3000 olyan személy érkezett, aki az eddigi tartózkodási helyén nem fogadta el az önkéntes visszatérés lehetőségét. A kitoloncoltak mintegy 70 százaléka roma származású. A menekültügyi iroda a belgrádi repülőtéren az idén 163 kitoloncolt személyt fogadott. Ugyanakkor az érdekelt nyugati államokból a szerb belügyminisztériumhoz további 774 megkeresés érkezett. Várható, hogy ez a szám az általános gazdasági válság miatt tovább nő. A menekültügyi iroda képviselője rámutatott, a kitoloncolt szerb állampolgárok a szegényebb vidékekről érkeztek, s nehéz az elhelyezésük. Ezért a kérdés megoldása a helyi önkormányzatokra vár.

A VMDP helyesli a magyar többségű községek egy részében meghozott határozatokat, hogy csak azokat a kitoloncolt polgárokat hajlandók visszafogadni, akik annak idején e községekből távoztak el.

A VMDP fontosnak tartja azt is, hogy a Magyar Koalíció pártjainak helyi szervezetei mindenütt figyelemmel kísérjék az eseményeket és jelezzék, ha a magyartöbbségű településekre irányuló betelepítéseket észlelnek.

2. A VMDP választmánya visszafordíthatatlannak tartja azokat a szerb hatalmi kezdeményezéseket, melyek következményeként a Vajdaság, igaz csak statisztikai régióként, csupán egyike lesz a hét bejelentett régiónak. Ez az átalakítás még ebben a mandátumban – az alkotmánymódosításra vonatkozó folyamat keretében, a Vajdaság Autonóm Tartomány megszűnéséhez és Bácska, Bánát és Szerémség közigazgatási egységek kialakulásához vezet.

Nem mellékes, hogy a Vajdaság Autonóm Tartomány több mint fél éve Belgrádban elfektetett Statútumának ügyét eddig egy nemzetközi tényező, sem bolygatja.

A Magyar Koalíció pártjainak értékelniük kell az előállt helyzetet. Tekintettel arra, hogy közös autonómiakoncepciójuk egy eleme a fent vázolt objektív okok miatt kiesik, meg kell találni a módját, hogy a magyar autonómia ügye ne váljon áldozatává a Vajdaság autonómiája körüli változásoknak.

A VMDP intézőbizottsága mielőbb kezdeményezi a szükséges konzultációkat.

3. A VMDP választmánya nagyra értékeli a Fidesz – MPSZ részéről a nemzetpolitikában megvalósított gyökeres változásokat. Orbán Viktornak a Kárpát-medencében élő magyarok EP-választásokat megelőző kampányban való közös fellépésére tett kezdeményezése, s a nemzeti összefogás sikere ösztönzőleg hat a nemzetstratégia megújítására, s a magyar nemzet egységének európai keretekben történő helyreállítására. A Kárpát-medencében élő magyarok politikai integrációja döntően hozzájárul a trianoni trauma demokratikus meghaladásához. A VMDP szerint a nemzeti integráció eszközei a kettős állampolgárság és a magyar autonómia. Az erős Magyarország s az erős magyar EP képviselet lehetővé teszi a magyar autonómia ügyének az EU politikai színterén való sikeres megjelenítését. Az eddigi tapasztalataink arra utalnak, hogy erős budapesti képviselet és támogatás nélkül a magyar autonómia megvalósítása nehéz, ha nem lehetetlen.

 

(Forrás: vajma.info)