vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.12. 

Választási csalással vádolják egymást a romániai pártok

Választási csalással vádolják egymást a romániai pártok, amelyek közül a legnagyobbak és a legkisebbek egyaránt arra panaszkodnak, hogy ellenfeleik „választási turizmus" keretében szavazók csoportjait szállították ide-oda többszöri voksolásra.

 A végleges eredmények kihirdetése után Mircea Geoana, a legtöbb szavazatot (31,07 százalékot) kapott Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette, hogy a 29,71 százalékot gyűjtött Demokrata Liberális Párt (PD-L) szerinte vesztesként került ki az EP-választásból. Ezzel szemben Gheorghe Flutur, a PD-L alelnöke kijelentette, hogy a választások igazi győztese a demokrata párt és a függetlenként mandátumot szerző Elena Basescu (Traian Basescu államfő lánya). Ez utóbbi közvetlenül a választás után a demokratákkal együtt ünnepelte győzelmét, és bejelentette: visszatér a PD-L-be, ahonnan a választások előtt lépett ki, hogy függetlenként indulhasson.

 Az élen végzett két politikai szereplő közötti vita a választások szabályosságára is kiterjed. A PSD és a PD-L kölcsönösen választási csalással vádolja egymást, hiszen a voksolás napján számos bejelentés érkezett arról, hogy egyes vidékeken autóbuszokkal szállították az embereket egyik helyről a másikra. A vádak szerint kisebb csoportokat több szavazókörzetbe is bevittek, hogy voksoljanak. Romániában bárki bármelyik szavazókörzetben leadhatta szavazatát. Mellesleg, a mostani választások előtt kormányrendelet tiltotta meg az effajta „választási turizmust".

 A harmadik helyen végzett ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) is választási csalásra panaszkodik. Crin Antonescu liberális pártvezér azt hangsúlyozta, hogy a PD-L és a PSD úgy vádolja egymást csalással, hogy közben a két politikai alakulat nagykoalíciót alkot Romániában, a hatalom birtokosai, ők szervezték meg a választást. Szerinte az „autóbuszos szavazásnak" a PNL a legfőbb kárvallottja.

 Corneliu Vadim Tudor, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke szerint az ő pártját károsították meg a legtöbb szavazattal a vasárnapi EP-választáson. Úgy véli, hogy a 8,68 százalék helyett pártja valójában 20 százalék fölötti eredményt ért volna el, ha szabályosan zajlik a verseny.

 Tudor bejelentette, hogy büntetőjogi vizsgálat indítását kéri a legfőbb ügyészségtől. Szerinte 600 ezer azoknak a száma, akik nem saját szavazókörzetükben voksoltak. Hozzátette, hogy a 200 ezer érvénytelenített szavazat ellenőrzését is kéri.

 

(Forrás: erdely.ma)