vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.12. 

Törékeny Balkán

Nem szilárd a Balkán biztonsága, a térségben még fennáll az erőszak kiújulásának veszélye - jelentette ki június 9-én Belgrádban Dragan Šutanovac szerb védelmi miniszter.

A politikus, a balkáni országok vezérkari főnökeinek tanácskozását megnyitva, Koszovó kérdésének megoldatlanságát nevezte a térséget leginkább destabilizáló tényezőnek. Leszögezte, hogy Szerbia "folytatja politikai és diplomáciai eszközökkel vívott küzdelmét területi integritásának védelme érdekében".

Šutanovac szerint a Balkán-félsziget bizonytalanságához az is hozzájárul, hogy megoldatlan a menekültek, az otthonaikból elüldözöttek helyzete. A miniszter a térség országainak európai jövőjét nevezte a tartós regionális biztonság egyedüli szilárd garanciájának. Azt mondta ugyanakkor, hogy a regionális biztonság megteremtésében sokat segítene, ha sikerülne összehangolni a térség bizonytalanságaival, fenyegetéseivel kapcsolatos különböző politikai nézeteket.

Miloje Miletić szerb vezérkari főnök szerint egyre csökken a klasszikus háborús kihívások esélye, viszont nő a terrorizmus, a szervezett bűnözés, az etnikai és vallási összecsapások okozta fenyegetés.

A belgrádi értekezleten Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Görögország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia és Törökország vezérkari főnökei, valamint a NATO és az EU képviselői vesznek részt.

 

(Forrás: vajma.info)