vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.12. 

Kedden tárgyalt a kulturális bizottság a nyelvtörvényről

Marek Maďarič kulturális minisztert zavarja, hogy félresiklott a vita a nyelvtörvényről, és félrevezető adatok jelentek meg a sajtóban. Ezt a miniszter június 9-én, a parlament kulturális bizottságának ülését követően mondta.

 Véleménye szerint a törvény nem a kisebbségek ellen irányul, azt csak azok a bírálói próbálják így beállítani, akik nem tárgyszerűen szemlélik a törvényjavaslatot.

 A törvénymódosítás augusztustól szigorú, 5000 euróig terjedő büntetésekkel szankcionálná a helytelen nyelvhasználatot.  

Maďarič azt állítja, a törvény csak az államnyelvvel foglalkozik, a kisebbségek nyelvhasználatára nem tér ki.

 A nyelvtörvényt a Mečiar-Slota-Lupták féle kormány fogadta el 1995-ben. Ma a képviselők kihagytak a törvényjavaslatból néhány módosítást. Például a pedagógiai dokumentációt nem kötelező az államnyelven vezetni.

A regionális rádióadók sugározhatnak a nemzetiség nyelvén.

Az egészségügyi és a szociális intézményekben pedig nem lesz kötelező államnyelven kommunikálni.

Ez utóbbihoz a miniszter ragaszkodik.

 Biró Ágnes MKP-s bizottsági tag szerint a smeres Ján Senko parlamenti képviselő módosító javaslatai elfogadhatók, de a törvényjavaslat egészét - annak szellemisége és a vitatható további rendelkezések miatt - az MKP továbbra is elfogadhatatlanak tartja.

Biró az Új Szó Online-nak elmondta, hogy ő maga is készített módosító javaslatokat, ám a szakbizottság koalíciós többsége a smeres Ján Senko által előterjesztett változtatásokat ajánlotta jóváhagyásra. Az MKP a többi közt a hivatali és az egészségügyi intézményeken belüli nyelvhasználatra vonatkozó rendelkezéseket, valamint az azok megsértése esetén kiszabható szankciókat sem tudja elfogadni. Biró Ágnes szerint például abszurdum, hogy az egészségügyi intézményeknél az azok székhelye szerinti nemzetiségi arányokhoz kössék a nyelhasználatot, mert a páciensnek alapvető joga, hogy anyanyelvén is megértsék.

A nyelvtörvény javaslata a napokban a parlament plénuma elé kerül. A nyelvtörvény javaslata a napokban a parlament plénuma elé kerül. Biró Ágnes addig szeretné áttekinteni az egész jogszabály-tervezetet, hogy ahhoz átfogó módosító javaslatokat terjeszthessen be.

 

(Forrás: ujszo.com)