vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.24. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 25. száma!

Csurka István: A Nemzetellenesség Holdingja (2-3.oldal)

Ki az, aki bizonyos afelől, hogy a választásokon győztes új kormány rendszerváltást fog végrehajtani. Hogy egyáltalán képes rá? Mármint „ebben a nemzetközi helyzetben”, vagyis a Nemzetellenesség Holdingjának uralma alatt. Talán a legmegrögzöttebb Fidesz-hívek közt sincs ilyen. A tájékozottabbak, a hangadók beérik a kormányváltással is, mondván könnyebb és jobb lesz minden, s ez kétségtelenül így van, így lesz, de ezek is tudják, valahol a lelkük mélyén, hogy a magyar megmaradáshoz, az agóniás ágyból való felkeléshez több kell: teljes rendszerváltás és nagytakarítás. Mindennek, ami történik, magyar érdekből fakadónak kell lennie. De a tisztán magyar érdek ütközik a nemzetközi érdekkel, az uralkodó kisebbség érdekével, a bankérdekkel. A magyar érdek érvényesítéséért harcolni kell. A gyökeres változás utáni vágy milliók lelkében él. Elnyomva és behavazva, alaktalanul és sejtelemszerűen, mert másként nem élhet. Milliók fogalomkészletéből ugyanakkor eleve hiányzik már ez az igény, mert kinyomták a lelkéből, elkommercializálták, plazásították. A sikertelenségek is közönyössé tették a mindennapi megélhetésért küzdő embert. A Holding nyomorral kormányoz, sikerélményt von el és ezzel öl. Mégis, a magyar siker vágya létezik. Mindennél hatalmasabb erő is lehetne egy kedvező történelmi pillanatban. Mozdításra, értelmes szabadságra, egy kis gyarapodásra, de a Holding lebetonozza, mint a szarkofág a csernobili atomerőművet.

 

Utolsó döfés a turizmus szívébe

Bánki Erikkel, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnökével beszélget Oláh János József. (4.oldal)

- A kormány turizmusellenességét több tény is bizonyítja. Ennek csak az utolsó eleme a mostani adótervezet, mert 2002-ben a turisztikai célirányzat, amelyből a fejlesztéseket lehetett biztosítani, elérte a harmincmilliárd forintot, 2004-ben a felére csökkentette ezt az összeget, majd megszüntette a Széchényi- tervet, amelynek a legnagyobb kedvezményezettje éppen a turisztika volt. A marketingre 2002-ben még kilencmilliárdot fordíthattunk, ma csak négy és fél milliárdot. Nálunk áfaemelésekkel, adóemelésekkel terhelik a turisztikai ágazatot, Európában mindenhol, a válság ideje alatt, adókedvezményeket vezetnek be, támogatásokkal igyekeznek segíteni, mi pedig a cafeteria rendszer, és az üdülési csekk megadóztatásával.

 

Amit lehet, még lenyúlnak a MÁV-vagyonból (4.oldal)

A maradék MÁV-vagyon értékesítését és a közszolgáltatás szűkítését célozza az a kormány-előterjesztés, amelynek részleteit az egyik napilap szelőztette meg. A kormány tervéről Fónagy János szakpolitikust kérdezte Oláh János József.

Minden vagyontárgyat, ami nem tartozik a pályavasút működéséhez, át akarnak vinni a vagyonhasznosító alakulatba, aminek az a célja, hogy a közel másfél évszázada felhalmozott állami MÁV-vagyont, benne a MÁV-osok filléreiből összerakott intézményrendszert, dobra verjék. A mai viszonyok között az ingatlanértékesítés szintén hibás döntés. Áll az ingatlanpiac, illetve áron alul tudnák csak értékesíteni a vagyontárgyakat. Millió sebből vérzik ez az ötlet, de az egészből az derül ki, néhány példa ismeretében, hogy ki fogják mazsolázni a legnagyobb értékű ingatlanokat a fővárosban és néhány megyeszékhelyeken. Tehát ez nem egy generál MÁV ingatlanhasznosítás, mert azt képtelenség néhány hónap alatt megcsinálni. Ez az ingatlanvagyon a jövő záloga. Gondoljunk csak a MÁV-székházra. Kiköltöztek egy méregdrága bérelt ingatlanba, és a székház eddig még ott áll a MÁV tulajdonában, de ki tudja meddig.

 

„Kegyelemből” akasztófa (5.oldal)

Június 5-én a Komárom-Esztergom megyei Császáron felavatták a falu egykori plébánosa, a munkáshatalom által 1919-ben kivégzett Wohlmuth Ferenc szobrát. (Medveczky Attila írása.)

„A kirendelt védő Szabó András enyhítést kért, mivel a golyó általi kivégzés túl hangos, inkább a csendes akasztást ajánlja.” Ez aztán az igazi cinizmus! A történelemből ismerjük, így az aradi vértanúk históriájából is, hogy a golyó általi halálra ítéltetés enyhébb büntetés a bitófánál. A vörös terror embereinek a gőgje nyilvánult meg ebben a kivégzésben. Azt akarták, hogy a fájdalmas, kötél általi halál legyen a „büntetése” a plébánosnak. Szalai Gábor tatai plébános atya emlékező beszédében kiemelte, hogy a plébános vértanú volt, s nem arról van szó: egy véletlen szerencsétlenség áldozata lett volna, vagy rosszkor volt rossz helyen. Wohlmuth atya tudatosan vállalta a vértanúságot. Miért? Tudta, ha elmenekül, akkor másokat fognak kivégezni.

 

Fuzárium a búzában? –Győri Béla írása (7.oldal)

Bemondta az MR1 Kossuth rádió reggel, hogy az ez évi búzák 20%-a fuzáriumos. A fuzáriumtól meg beteg lesz az ember. E nagy veszély okán a híradás napjára titkos tanácskozást hívtak össze az illetékesek meg a tudósok, egészen pontosan az OÉTI. Megtárgyalták, mi a teendő. Adós vagyok azzal, hogy megmondjam, mi az OÉTI: az élelmezéstudománnyal foglalkozó tanács. Ahogyan a hírt hallottam, rögtön rájöttem a lényegre. Még meg sem kezdődött az aratás, már verik le a búza árát. Az aratás nálunk hagyományosan június 29-én, Péter-Pál apostolfejedelmek ünnepén kezdődik. De a lényegi kérdés: mi van ezzel a fuzáriummal? A fuzárium a búza gombabetegsége. Ettől megbarnulnak a kalászok, csak szaporodnak, és képesek mindenféle betegséget okozni. Például azt mondja a tudomány, hogy nyitott gerinccel születik a gyerek tőle, meg nemzésképtelenséget okoz. Ronda gomba ez a fuzárium. Tehát itt van, meg nem mondom már hány évszázada. Azt viszont tudjuk a fuzáriumról, hogy mint minden gomba, nedvességben szaporodik és terjed. A fuzáriumhoz eső kell, méghozzá sok. De azt tudjuk, ez évben nem volt eső. Ez évben sajnos aszály volt. Nem nagy aszály, de aszály, mondhatni közepes. Mifelénk, a Kárpát-medencében az első kiadós csapadék május 22-én hullott le. Addigra, ha soványkán is, de a búza megnőtt. Mondják, ennek ellenére 4 millió tonna búza termése lesz az országnak. Ami parasztosan számolva hektáronként átlagban 35 mázsa hozamot jelent. Nem jó, de nem is rossz. A dolog lényege, hogy a fuzárium nem fészkelhetett a kalászokba. Ezért a búza minősége jó lesz, mondhatni acélos, és majd vihetik megint külföldre – hála Istennek – javító búzának.

 

Focisikerek – Kovács Attila írása (7.oldal)

A külföldön légióskodó magyar futballisták közül is többen zártak kimagasló idényt. Közülük elsőként talán Dzsudzsák Balázst kell megemlíteni, hiszen az eindhoveni magyar kitűnően teljesített a bajnokságban, annak is főleg a tavaszi szezonjában. Igazán nem rajta múlott, hogy bár a PSV a bajnoki cím megszerzésének reményével vágott neki az idénynek, végül trófea nélkül zárta a tavalyi évet. Dzsudzsák góljaival és gólpasszaival nemcsak állandó csapattaggá nőtte ki magát Eindhovenben, de kulcsemberévé is vált a PSV-nek. Ez, vagyis a kulcsemberré válás a célja Huszti Szabolcsnak is, aki az elmúlt évtized magyar átigazolási slágerét szolgáltatta azzal, hogy az UEFA – kupagyőztes Zenit Szentpétervár csapatához szerződött. Sokan féltették és féltik Husztit, mondván: kicsit talán nagy ugrás volt a Bundesliga középmezőnyéhez tartozó Hannoverből az európai élcsapatok egyikéhez igazolni. Ám Husztit is meg lehet érteni, hiszen ilyen szintű csapat évek óta nem tett ajánlatot magyar labdarúgónak, azaz hatalmas vétek lett volna elszalasztani ezt a káprázatos lehetőséget.

 

Magyar identitás a davosi síszemüvegben (9.oldal)

A nemzeti identitás háttérbeszorulása Magyarországon különösen érzékeny pont. A magyarság végső eltűnése, a herderi jóslat beteljesülése belátható közelségbe került. Ebben a rendszerben a nehezen besorolható magyar nyelv és kultúra csak felesleges problémát jelent. A szláv közösségnek a magyarok nem jelentenek semmit, az angolszász kultúra nem is nagyon értesült a kis nép „másságáról”. A Gulász, Puszkász, dzsipszimjuzik hármasban kimerült a magyarságról szerzett tudás még az értelmiség köreiben is. A német kultúrkör pedig örül, ha maga is megússza a globalizációt. Az értelmes, munkaképes fiatalok alkalmazkodóképessége határtalan. A leromlott – és tegyük hozzá korábban sem brillírozó – oktatási rendszer közvetítette magyar kultúrában az ifjabb korosztály egyre nehezebben tud megmártózni és a masszív globális adalék egyre mélyebben járja át az ifjú lelkeket. Ehhez hozzájön a davosi emberek között megtalálható kecsegtető megélhetés. Már akkor is, ha egy-egy világpolgár kiszolgáló személyzetébe sikerül bejutni. Vajon milyen identitású az a budapesti születésű fiatal, aki Londonban – mondjuk – éppen Csányi Sándor fiával ül egy irodában és mint valamelyik óriásbank hitelbírálója szabadságát Davosban tölti síeléssel? Vajon – miközben a márkás szöszmösz mackófelső ujjával tisztítja a síszemüvegét –, mit lát a lencsében visszatükröződő arcon? Egy büszke pesti srác vonásait, aki feljutott a csúcsra, vagy az aranygalléros új nép balzsamos, finom bőrét?

 

Ihos József kabarészerzővel beszélget Medveczky Attila (12.oldal)

– Baj, hogy ma nem kell a tv-knek egy hasonlóan szellemes műsor, mint a Szeszélyes évszakok volt, s egy művelt, sziporkázó műsorvezető, mint Antal Imre volt?

- Nem az a gond, hogy vannak olyan csatornák, ahonnan az ilyen stílusú műsorok hiányoznak. A gond, hogy sehol sincs ilyen műsor… Az a csatorna hiányzik, aminek olyan műsora van, melynek szereplőire fel lehet nézni, akik „modellek” lehetnek. Nem szidom a kereskedelmi tv-ket, csak azt hiányolom, hogy a már említett műsort nem látom sehol. Egy csatorna igazgatója pedig nem a minőséget, hanem a nézettséget tartja szem előtt.

 

Szőcs Zoltán: A haza és fiai (15.oldal)

A fővároska egyetlen utcából áll, amely, mint a giliszta bele, húzódik végig a településen, és várja a naponta 3-4 hajónyi turistát, mint éltető pénzforrást. Itt akadtam rá egy aprócska fotógalériára. Tulajdonosa, a 60 és 70 közötti ősz férfi csakis saját műveit árulja. Nisziroszon született, itt él, és egyedül csak itt fotózik, sehol máshol. Életművét Niszirosz- szigetének fotózása teszi ki. Bár némileg helyesbítenem kell: az egyetemes emberi életet, a születéstől a temetésig ívelő sorsot, a gyermekkor, a szerelem és a vénkor pillanatait, a világmindenség szépségét és erejét fejezik ki fotói, de mindezt csakis nisziroszi miliőben. Számára Nisziroszon kívül nincs világ, csak ez van. Nem az a lényeg, hogy a pultja mögött üldögélő, barátságos öregember szorgalmas fotós volt-e, hanem az, hogy egy helyben volt képes bevárni és meglátni az Isten teremtette világ minden csodáját és misztériumát, mert ráérzett: nem az lát sokat, aki sokfele megy. Ezért nem csupán fényképész, hanem igazi, alázatos művész, akinek hitelét egy Nisziroszon leélt, és mégis teljes élet pecsételi meg. Görögország iskolapéldája a nagy titoknak: múltat a nemzet, nemzet a múltját tartja életben. Sajátos szimbiózis ez, megszakadása esetén a feledés mélységes kútjába hullik nemzet és múlt egyaránt.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!