vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.19. 

Engedély nélküli büfében eteti a főváros elfoglalt képviselőit

Miközben a legkisebb balatoni standot is azonnal bezárják, ha engedély nélkül árulják a lángost, a Fővárosi Önkormányzat működési engedély nélkül tart fenn büfét és önkiszolgálót egy belvárosi ingatlanban. Az önkormányzat arra hivatkozik, alkalmi jelleggel működik az étkezde, hogy a képviselőknek ne kelljen a munkára fordított időt vesztegetniük, az illetékes szakhatóság szerint azonban ehhez is engedély kellene.

Az [origo] kérdésére az önkormányzat sajtóirodája elismerte, hogy valóban működik az élelmiszereket, meleg ételeket is árusító étkezde a közgyűlés egésznapos tanácskozásainak idején, de azt állították, hogy "szó sincs vendéglátói profilról", ez egy "meghatározott körnek szóló alkalmi szolgáltatás", és mint ilyen, "nem engedély-köteles".

 Megkereste a sajtó a kérdésben illetékes szakhatóságot, amely ellentétes véleményen volt. Kereskedelmi tevékenységet folytatni - amibe beletartozik a vendéglátás is - csak működési engedéllyel lehet - mondta Zoltay Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) étkeztetés és vendéglátási felügyeleti osztályának vezetője. Szerinte "ha a létesítményben (üzlet, vendéglátóhely) élelmiszert állítanak elő, használnak fel, hoznak forgalomba", akkor az engedélyhez kötött, és szakhatóságként a hivatal ellenőrizheti, megfelel-e a működés az élelmiszer-higiéniai és biztonsági követelményeknek.

 Engedély nélkül még rendezvényeken, illetve alkalmi jelleggel sem lehet hideg és meleg ételeket felszolgálni - foglalta össze az érvényes jogszabályok rendelkezéseit a főosztályvezető. Vagyis, még ha alkalmi jellegűnek, vagy rendezvénynek tekintjük is a rendszeres fővárosi közgyűléseket, erre is az a szabály, hogy - a rendezvény szervezőjével kötött megállapodás alapján - csak a működési engedélyben megjelölt kereskedelmi tevékenységet lehet folytatni, illetve csak az engedélyben meghatározott termékkört lehet értékesíteni.

 Zoltay Anna hozzátette, az élelmiszerek alkalmi árusításához idén június 15-től az MgSzH engedélye szükséges, ezt megelőzően pedig az ÁNTSZ-é kellett. Jelenleg az engedélyt a hivatal kiadja, majd erről értesíti az ÁNTSZ-t, mert a tisztiorvosi szolgálat ellenőrizheti, megfelel-e az étkezde a közegészségügyi követelményeknek. A szakhatóság tájékoztatása alapján a működési engedélyt a kereskedelmi tevékenységre ráadásul éppen a területileg illetékes jegyző engedélyezheti, akinek a figyelmét nem kerülhette el az étkezde működése, hiszen szintén résztvevője a fővárosi közgyűlés üléseinek.

 Megkérdezte a sajtó a hivatalt, hogy ellenőrzik-e az önkormányzati étkezdét, de cikkünk megjelenéséig erre nem érkezett válasz. Az MgSzH egyelőre annyit közölt, hogy "az ellenőrzések gyakorisága kockázati besorolás alapján történik, melyet a helyileg illetékes hatóság határoz meg a konkrét információk ismeretében".

 A Fővárosi Önkormányzat indoklása szerint azért van szükség a büfére, illetve az önkiszolgáló étkezdére, hogy a képviselőknek "az ebédszünet valóban egy órát tartson, ne kelljen elhagyniuk emiatt az épületet, s az érdemi munka délután minél hamarabb tovább folytatódhasson".

 A büfé nem az önkormányzat épületében, hanem az azzal szomszédos, Váci utca 66. szám alatti lakóházban van, az ingatlan egy második emeleti része ugyanis - saját állításuk szerint - a főváros tulajdona. Ezzel szemben a földhivatali nyilvántartás szerint a tulajdoni viszonyok rendezetlenek, az önkormányzat tulajdonjogát nem jegyezték be, a ház jelenleg részben állami, részben egyházi tulajdon. Közben a ház lakói hiába szeretnék megvenni lakásaikat, a kerület a közös pincéből leválasztott üzletekre tart igényt, a szerb egyház pedig a házban lévő, korábbi tulajdonát szeretné visszakapni.

 A sajtóosztály azt állította, hogy a Fővárosi Önkormányzat jogutódként a fővárosi tanácstól örökölte meg az ülésteremhez kapcsolódó "kiszolgáló helyiségek" - ruhatár, toalett, konyha, irodák - használatát. Később szerintük önkormányzati tulajdonba került ez a "Fővárosi Közgyűlés tanácsterméhez kapcsolódó, azzal összenyitott, összesen 252 négyzetméter alapterületű helyiségcsoport". Kérdésünkre, hogy milyen hosszú távú terveik vannak az épületrésszel, azt a választ kaptuk: a helyiségek funkciója továbbra is közgyűlés munkájának, rendeltetésszerű működésének kiszolgálása.

 

(Forrás: dunatv.hu)