vissza a főoldalra

 

 

 2009.06.19. 

„Hol zsarnokság van…”

Csáky Pált, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét az európai parlamenti választásokon elért felvidéki magyar eredményről kérdeztük.

 – Elnök úr, hogyan értékeli a felvidéki eredményt?

 – Sikerként értékelem a választási eredményt, és a sajtó is arról ír, hogy a magyarok jól szerepeltek a választásokon. Köszönjük mindenkinek, hogy részt vett az európai parlamenti választásokon. Köszönjük az MKP választóinak, hogy szavazataikkal megerősítették a szlovákiai magyarság európai képviseletét. Az MKP-t többen választották, mint a 2004-es európai parlamenti választásokon. A 13 szlovákiai mandátumból kettő az MKP-é. Európai parlamenti képviselő marad továbbra is Bauer Edit, akit Mészáros Alajos kísér Brüsszelbe. Az MKP 93 750 szavazattal és 11,33%-kal a harmadik legerősebb politikai erő az EP-választásokon. A magyarlakta területek jobban teljesítettek. Az emberek fontosnak tartották, hogy elmenjenek szavazni. A részvétellel kapcsolatban azt tudom mondani, úgy néz ki, a szlovák nép sok dolgot ingyen kapott a történelemtől, nem kellett megküzdenie érte. Ebbe a kategóriába tartozik a függetlenség elnyerése is, ezért a dolgok összefüggéseit valószínűleg nem nagyon becsülik. Ennek köszönhető, hogy a közügyekkel nem olyan intenzíven foglalkoznak, mint más országokban, és az európai témák is távol álnak tőlük.

 – Mit hozott a csatlakozás Szlovákiának, és mit várnak a következő évektől?

 – A csatlakozási folyamat egyik nyertese lett az ország. Volt nyolc év, 1998 és 2006 között, amikor a felvilágosult elit került hatalomra. Akkor a kormány fejlődésnek indította az ország gazdaságát. Megnőtt a reálbér, csökkent a munkanélküliség, ám mindez csak a múlt év novemberéig tartott. Azóta megtört a lendület, és a jelenlegi szlovák kormány nem tudja, hogyan kellene folytatni a munkát. A választási eredmények azt is tükrözik, hogy a választópolgárok elbizonytalanodtak. A legerősebb kormánypárt népszerűsége jelentősen csökkent, bár megnyerték a választást. A jobbközép ellenzék három pártja jól szerepelt, és több mandátumot szerzett együttesen, mint a kormánypárt. Tehát remény van arra, hogy Szlovákiában hamarosan kormányt lehet váltani.

 – Pedig a szlovák kormánypártok a magyarellenességet is felhasználták népszerűségük növelésére.

 – Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról c verse jutott eszembe: „hol zsarnokság van, ott zsarnokság van”. Nálunk úgy lehetne ezt lefordítani: hol durva manipulatív nacionalizmus van, ott durva nacionalizmus van. Ezt a politikát próbálják bevinni a hétköznapokba, a családokba, a munkahelyekre. Szégyenletes, hogy egy európai tagállamban ilyen előfordulhat. Úgy gondolom, hogy nagyon tiszteletlenül viselkedik a szlovák parlament iránt az, aki ilyen alacsony színvonalú vitát kezdeményezett. Még akkor is, ha mindannyian tudjuk, hogy ez lényegében egy választási kampányfogás volt. A szlovák politika, közélet és társadalom legalpáribb színvonalát felvonultatni nem európai magatartás. Szlovákia nagyon rossz színben mutatta be magát. Mi ezt elutasítjuk, úgy gondoljuk, más irányba kellene mennie Szlovákiának, de természetesen ehhez partnerek kellenek.

 – Ján Slota Orbán Viktor nemkívánatos személlyé nyilvánítását és az MKP betiltását követelte.

 – Bár részt vettünk a parlament rendkívüli ülésén, a Magyar Koalíció Pártja képviselői Ján Slota felszólalásakor kivonultak. Ő nem partner a számunkra. Ha a szlovákiai gondok megoldását pontokba foglaljuk, akkor úgy gondolom, hogy Ján Slota gyógyítása is közéjük tartozik.

 – A felvidéki magyarság sikeres választáson van túl?

 – Úgy gondolom, igen. Ez reményeket kelt bennem és társaimban is. Ugyanakkor nekünk nem szabad felülni arra a vonatra, amit a szlovák nacionalisták akarnak ránk kényszeríteni. Először kitalálták, hogy a felvidék kifejezést nem szabad használni, mert ez emocionális problémákat vált ki, utána az autonómia kifejezéssel voltak problémáik, most meg a Kárpát-medence kifejezéssel. Jót nevettem, mikor másfél évvel ezelőtt, Dusan Caplovic a magyar revizionizmus megtestesülését látta a Kárpát-medence kifejezésben. Akkor én ezt agybajnak neveztem, és kormánytaghoz méltatlan megnyilvánulásnak. Azóta az történt, hogy nem korrigálta nézeteit, hanem a három kormánypárt is elsajátította a soviniszta ideológiát.

 – Bugár Béláék bejelentették, hogy párttá alakulnak. Mennyire fogja ez megosztani a magyarságot?

 – Nagy hibának tartom Bugár Béla és kollégái kilépését a pártból, amire a kilépők nem kaptak felhatalmazást az MKP választóitól és szimpatizánsaitól. Bugár Béla ráadásul a saját jó hírnevét is veszélyezteti ezzel a lépéssel, hiszen a szlovákiai magyarok azért néztek fel rá, mert úgy gondolták, hogy a magyar közösség érdekében cselekszik. A kilépés kapcsán azonban kételyek merülnek fel azt illetően, kinek az érdekét szolgálja ez a lépés, s hogyan süllyedhetett odáig Bugár, hogy cselekedeteinek a Szlovák Nemzet Párt és a Smer nacionalista szárnya tapsikol leginkább. Ugyanakkor nincs ok a kilépők tettének indoklására. Az MKP demokratikus párt, amely kellő teret kíván biztosítani minden tagja számára, ám azoktól is elvárja, hogy tartsák be a demokrácia játékszabályait, s fogadják el a többség szabadon és demokratikusan meghozott döntését. A döntés hátterében más érdekek és célok lehetnek. Két héttel ezelőtt Bugár Béla tájékoztatta az újságírókat arról, hogy folytatni kívánják a tárgyalásokat az MKP elnökségével. Egy napra rá azonban – mintha valaki rájuk parancsolt volna – már azt közölték a sajtóval, hogy befejezettnek tekintik a tárgyalásokat. Az MKP Országos Tanácsa iránt megnyilvánuló tiszteletlenség, hogy a kilépők nem várták meg az Országos Tanács jövő szombati ülését, amelynek összehívását június 13-ára ők kérték. Felmerül tehát a kérdés, ki játszott itt tisztességes játékot, és ki akarta az orránál fogva vezetni a szlovákiai magyar közvéleményt és a párt vezetőit? Abban az összefüggésben is felmerül ez a kérdés a beavatottak számára régóta tudott volt, hogy a szakadár csapat rendszeresen találkozik és egyezteti lépéseit. Az a tény, hogy vasárnap koordináltan léptek ki többen is a pártból, arra enged következtetni, hogy egy régóta eldöntött szándék megvalósításáról van szó, s a szakadárok részéről a hercehurca csak a szlovákiai magyarok félrevezetését szolgálta. Ezt a forgatókönyvet látszik megerősíteni az a tény is, hogy a terepen már harmadik hete dolgoznak a Focus ügynökség emberei egy közvélemény-kutató programmal, amely azt hivatott felmérni, hogy a szlovákiai magyarok közül mennyien támogatnának egy Bugár Béla vezette új magyar pártot.

 – Lát-e esélyt a Bugárékkal való együttműködésre?

 – Ha ezek az urak most nem akarnak együttműködni velünk, és becsaptak bennünket, mi a garancia arra, hogy jövőre az együttműködés gyümölcsözőbb lenne. Egyetlen megoldás van: nem szabad elmenni az MKP-ból, itt mindenkinek helye van. A szlovákiai magyaroknak egyetlen olyan pártja van, amely valóban a miénk, ez pedig az MKP. Ez az anyahajó, ez a mi zászlónk, amelyhez hűeknek kell lennünk.

 

Oláh János